Nagyvilág

Megállíthatatlan az ausztrál bozóttűz

Tuz(960x640)(26).jpg (tűz, )
Tuz(960x640)(26).jpg (tűz, )

Kiderült, hogy katonai hadgyakorlat miatt keletkeztek a hatalmas lángok.

Vasárnap óta szükségállapot van érvényben az ausztráliai Új-Dél-Walesben az utóbbi évek legsúlyosabb erdőtüze miatt. Blue Mountains területén megkezdték a lakosság evakuálását. A régióban eddig 200 ház égett le.

Az időjárási viszonyok nem kedveznek az oltásnak, mert a területen 35 Celsius-fok közeli hőmérséklet uralkodik, nagy a szárazság, és a szél sebessége eléri a száz kilométert. Az elmúlt napokban ugyan esett némi eső, ezért valamelyest javult a helyzet, de még mindig 71 helyen lángol a bozótos Ausztrália legnépesebb államában.

Időközben kiderült, hogy katonai hadgyakorlat miatt keletkezett az a hatalmas bozóttűz. Natalie Sanders, a tűzoltók szóvivője szerdán közölte: egy vizsgálat kiderítette, hogy a Sydneytől nyugatra fekvő Lithgow közelében a védelmi minisztérium egyik gyakorló terepén kezdődött a tűz múlt szerdán. Itt a lángok 47 ezer hektárnyi területen pusztítottak, számos ház porig égett.

A védelmi tárca nem kommentálta a történteket, azt ugyanakkor megerősítette, hogy éles robbanóanyaggal folytattak gyakorlatot aznap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik