Nagyvilág

Tűzzel harcolnak a tűz ellen

bozóttűz Ausztráliában (ausztrália, bozóttűz, )
bozóttűz Ausztráliában (ausztrália, bozóttűz, )

Ellenőrzött tűzgyújtásokkal próbálták megakadályozni a tűzoltók hétfőre virradóra Ausztrália délkeleti részén, hogy a bozóttüzek tűzfészkei összeérjenek, és egyetlen hatalmas tűz alakuljon ki.

A korábbi százból még 56 különálló bozóttűz égett Új-Dél-Walesben, a Kék-hegyekben. Az 56-ból már csak 12 kiterjedt bozóttüzet nem sikerült ellenőrzésük alá vonniuk a tűzoltóknak.

Ugyanakkor helyi illetékesek szerint attól lehet tartani, hogy három különálló tűzgóc összeér és egyetlen hatalmas tűz alakul ki belőlük. Arra számítanak, hogy az ellenőrzött tüzekben leégetett területek megállítják a bozóttüzeket.

A lángok mintegy 25 kilométerre közelítették meg a Sydney vonzáskörzetébe tartozó Penrith városát. A tűz Sydney irányában és az ellenkező irányban, nyugat felé is terjedt tovább. Mintegy kétezer tűzoltó dolgozott hétfőre virradóra.

A bozóttüzek a múlt héten ütötték fel a fejüket Új-Dél-Walesben, Ausztrália legnépesebb államában. Azóta mintegy kétszáz otthon megsemmisült és további 120-ban keletkezett kár.

Hétfőn ugyan emelkedett a hőmérséklet, de a szél mérséklődött, ami segíti a lángok elleni küzdelmet. Szerdától ismét erős szélre lehet számítani, így megnő a veszélye annak, hogy a még izzó pernye újabb tüzeket okoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik