Nagyvilág

Az ausztrálok a leggazdagabbak

A társadalmon belüli egyenletesebb vagyoneloszlásnak köszönhetően az ausztrálok a legvagyonosabbak a világon.

Az ausztrálok “középmezőnyében” 219 505 amerikai dollár (48 millió forint) a fejenkénti vagyon a mediánjuk alapján – adta hírül a Credit Suisse svájci bank friss globális vagyonjelentésében. A medián definíciója értelmében a felnőtt ausztráliaiak legfeljebb 50 százalékának van ennél az összegnél csekélyebb vagy nagyobb vagyona. A jelentés hangsúlyozza, hogy Ausztráliában a vagyon egyenletesebben oszlik meg a lakosság körében, mint más fejlett országban, ezért magasabb a medián, a helyzeti középérték.

Akinek a válság is milliárdokat hozott

Csak a felnőtteket tekintve, Ausztráliában 400 ezer amerikai dollár – 88 millió forint – az egy főre jutó vagyon. Ez a mutató csak Svájcban magasabb, de ott alacsonyabb a mediánérték, mert egyenlőtlenebb a vagyon eloszlása. Ausztráliában a lakosság legtehetősebb 10 százaléka az ország vagyonának 50 százalékát tudhatja a magáénak, míg például az Egyesült Államokban a felső 10 százalék 74 százalékot birtokol.

A globális hányad egyébként még szélsőségesebb: az emberiség leggazdagabb 10 százalékáé a birtokolható vagyon 86 százaléka. Ausztrália egyébként gazdag gazdagokban: 1,12 millió lakosa számít milliomosnak (amerikai dollárral számolva, azaz legkevesebb 220 millió forintot ér a vagyona). A svájci bank jelentése szerint az ausztrál háztartások vagyonának átlagosan 59 százaléka ingatlanban van, ez a hányad a világ országai közül csak Norvégiában magasabb.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik