Nagyvilág

Bomba robbant a buszon Volgográdban

busz (busz)
busz (busz)

Az orosz Nemzeti Terrorellenes Bizottság (NAK) megerősítette, hogy ismeretlen robbanószerkezet lépett működésbe hétfőn egy menetrend szerinti buszjáraton a dél-oroszországi Volgográdban. A merényletnek öt vagy hat halálos áldozata és huszonhét sérültje van.

A 29-es számú autóbusz utasterében eddig ismeretlen robbanószerkezet lépett működésbe – közölte a NAK szóvivője. A Rosszija 24 orosz hírtelevízió legfrissebb jelentése szerint öngyilkos merénylőt sejtenek a támadás mögött. Egy nőt keresnek, aki az övére erősítette a bombát.

A korábbi híradások szerint a szakemberek megtalálták a pokolgép maradványait. A lenta.ru orosz hírportál ugyanakkor azt közölte, hogy a szakemberek egy kézigránát maradványaira leltek a volgográdi buszban. Az orosz állami hírtelevízió arról számolt be, hogy a tűzszerészek egy másik gránátot idejében hatástalanítani tudtak.

Fotó: AFP

A híradások szerint negyven embert sikerült kimenekíteni a járműből. A sebesültek között egy másfél éves gyermek is van, ő agyrázkódást szenvedett, hét embert súlyos állapotban vittek kórházba. A rendkívüli helyzetek minisztériuma orvosi műszerekkel felszerelt Il-76-os repülőgépet küldött Moszkvából a Volga menti városba, hogy szükség esetén a legsúlyosabb sérülteket az orosz fővárosba szállítsák.

Az Eho Moszkvi orosz rádiónak egy túlélő fiatal nő arról számolt be, hogy a busz utastérének a közepén történt a robbanás helyi idő szerint délután 2 óra körül. Ekkor 55-en utaztak a buszon, közöttük sok fiatal.

Az orosz Szövetségi Nyomozó Bizottság terrorcselekménynek minősítette a halálos áldozatokkal járó robbantást, de emellett gyilkosság és illegális fegyverhasználat miatt is büntetőeljárást indított.

Az orosz belügyminisztérium volgográdi regionális igazgatósága az első közleményben még kizárta, hogy merénylet okozta volna a halálos áldozatokkal járó detonációt. A hatóságok azt feltételezték, hogy a gázüzemű autóbusz gáztartálya robbant fel.

A különböző internetes híroldalakon először egy méregzöld színű autóbusz fényképét közölték a robbantás híréhez kapcsolva, majd körülbelül egy órával az első beszámolók után már egy alul zöldre, felül fehérre festett jármű fotóját mutatták be, a busz ablaküvegei kirobbantak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik