Nagyvilág

Újabb erős földrengés a tűzgyűrűnél

foldrenges(210x140)(1).jpg (földrengés)
foldrenges(210x140)(1).jpg (földrengés)

Erős földrengés rázta meg szerdán Pápua Új-Guineát - közölte az amerikai geofizikai intézet (USGS). A Richter-skála szerinti 7,1-es erősségű földmozgás az ország egyik keleti szigetének partjainál következett be.

A földmozgás helyi idő szerint este 8 óra 31 perckor történt. A rengés epicentruma a Pápua Új-Guineához tartozó Bougainville nevű szigeten fekvő Panguna városától 65 kilométerre délnyugatra volt, fészke pedig 58 kilométer mélyen.

A csendes-óceáni cunami-előrejelző központ szökőárriadót nem rendelt el, pedig az ilyen erejű földrengések néha pusztító hullámokat gerjeszthetnek az epicentrumtól számított száz kilométeres körzetben. Áldozatokról, károkról eddig nem érkezett jelentés.

Pápua Új-Guinea a Csendes-óceán peremén fekvő tűzgyűrű-övön helyezkedik el, így nagyon gyakoriak a földrengések, és erős a vulkáni tevékenység is.

1998 júliusában két, a Richter-skála szerint 7-es erősségű földrengés szökőárt idézett elő, akkor 2100 ember vesztette életét Pápua Új-Guinea északi partvidékén.

Az amerikai geofizikai intézet szerint a térségben huszonkét darab 7,5-nél erősebb földrengést regisztráltak 1900 óta.

Kedden a Fülöp-szigeteknél volt erős földrengés, amely több tucat ember halálát okozta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik