Belföld

Földrengés Pest megyében

földrengés (földrengés)
földrengés (földrengés)

A helyiek érezték, de károkról nem érkezett bejelentés.

Kisebb, a Richter-féle skálán mérve 2,5-ös erősségű földrengést mértek Márianosztránál csütörtök hajnalban – tájékoztatta a Magyar Tudományos Akadémia Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatóriuma.

A Pest megyei település közelében hajnali négy óra után két perccel mérték a földmozgást, négy kilométeres mélységben.
Közölték, a földrengést a helyiek is érzékelték, ám károkról az obszervatóriumba nem érkezett bejelentés.

Valahol erre volt a rengés:


Nagyobb térképre váltás

Egyre több földrengés: az ember okozza?

Szinte kapkodjuk a fejünket, úgy érkeznek a földrengésről szóló hírek csak Magyarországról: idén június 5-én Budapest közelében volt 4,2-es erősségű földmozgás, augusztus 15-én Baranya megye következett (3-as), szeptember 20-án Sopronban mozdult meg a föld (4,3), október 2-án pedig ismét a nyugati határnál mértek 4,2-es földrengést. És októberben is volt már egy rengés. 30 nap alatt 9 rengést mértek a Földtani Intézet műszerei.

Kutatók nemrég, 2011-ben a délspanyol Lorca városában észlelt 5,5-ös erősségű földrengésről mondták ki, hogy mebrei tevékenység okozta a kialakulását. A kőzetlemezek hirtelen elmozdulása, ami maga a földrengés, kis talajszerkezeti módosításokkal is kiprovokálható: Lorca környékén a talajvíz kiszivattyúzása okozta a természeti jelenséget. Ki gondolná, hogy egy ilyen apró esemény ilyen nagy szeizmikus eseményt okozhat! Gondoljunk akkor a bányászatra, a víztározók építésére, a gigantikus beruházásokra! Az USA középső, geológiailag nyugodt területén évente átlagosan 20 földrengést jegyeztek fel, 2011-re ez a szám felment 134-re! Az ok egyértelmű: az egyre intenzívebb kőolaj- és gázkitermelés, és az újabb bányászati módszerek visszahatása a sok földmozgás.

Lehet, hogy mi is jobban tesszük, ha itt Magyarországon is lecsavarozzuk az asztalokat?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik