Nagyvilág

Egy képviselőn múlik a kormánytöbbség Lengyelországban

Lengyel-zaszlo(210x140)(1).jpg (lengyel zászló, )
Lengyel-zaszlo(210x140)(1).jpg (lengyel zászló, )

A lengyel kormányzó jobbközép liberális Polgári Platform (PO) újabb parlamenti képviselője távozott Donald Tusk miniszterelnök pártjából, és ezzel egyfősre olvadt a kormánykoalíció parlamenti többsége.

Janusz Dzieciol bejelentette, hogy jövőre indulni szándékozik szülővárosa, az észak-lengyelországi Grudziadz polgármester-választásán a szintén a kormánypárthoz tartozó jelenlegi polgármesterrel szemben. Minthogy a PO szabályzata szerint ugyanarra a tisztségre nem jelöltetheti magát egyszerre a párt két tagja, a képviselőnek ki kell lépnie pártjából.

Dzieciol, aki Lengyelországban nem annyira politikusi teljesítményéről, hanem sokkal inkább az első, 2001-es lengyelországi Big Brother televíziós valóságshow-ban vállalt szerepéről ismert, azzal indokolta döntését, hogy csalódott a szülővárosát irányító helyi PO-szervezetben. Súlyos hibát követett el azzal – mondta -, hogy a legutóbbi választáson támogatta a jelenlegi polgármestert. Felrótta neki egyebek között, hogy bérházakat adott el befektetőknek, az ott lakók semmibevételével, és csökkentette a városi kórház orvosainak és ápolóinak fizetését, miközben a kórházigazgató prémiumban részesült.

A képviselő távozásával a PO-nak a koalíciós társával, a Lengyel Parasztpárttal együtt már csak 231 mandátuma van a 460 fős szejmben. Két hónapja távozott a pártból az úgynevezett konzervatív szárny három képviselője, Jaroslaw Gowin volt igazságügy-miniszter, valamint Jacek Zalek és John Godson. Ha példájukat újabb képviselő követi – amit megfigyelők nem zárnak ki – a lengyel kormánykoalíció elveszíti parlamenti többségét. Donald Tusk a lengyel televízióban nyilatkozva azt mondta, ha ez bekövetkezne, nem fog újabb koalíciós partner után nézni, hanem előre hozott választásokat fog szorgalmazni. “Tudom, hogy sok embernek elege van belőlem, nem ragaszkodom a hivatalomhoz” – mondta a lengyel miniszterelnök.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik