Gazdaság

Meglepetés: Magyarország sikeres volt

eurókötegek (euró, )
eurókötegek (euró, )

Mérete és lakossága alapján Magyarország arányosan több pénzt kapott az uniótól, mint a sokszor irigyelt nyugatiak.

Sokszor hangoztatott probléma, hogy Magyarország nem tudja kellő mértékben kihasználni az Európai Unió kínálta előnyöket, a rendelkezésre álló fejlesztési forrásoknak csupán töredékét tudja lehívni. Ennek kezelésére korábban a kormány többek között bejelentette: megszünteti a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséget, a tervezést, a végrehajtást és az ellenőrzést pedig a következő, 2014-től 2020-ig tartó programidőszakban inkább a minisztériumokra bízza.

Szépen csordogál

Nézzük, ugyanakkor mit mutatnak a számok!

Az Európai Bizottság lapunkhoz eljuttatott adatai alapján 2007 és 2011 között Magyarország összesen  csaknem 17 milliárd eurónyi (16 977 000 000 000) támogatást hívott le. Eközben a hazánkéhoz hasonló népességű Csehország mindössze 13 és fél milliárd eurót kapott a közös kasszából.


Fotó: Neményi Márton

A szintén 10 millió körüli népességgel bíró Portugália több mint 20 milliárd euró fejlesztési forrást hívott le. Fontos azonban megjegyezni, hogy sokkal többel is járultak hozzá a közöshöz: Portugália az adott időszakban több mint 8 milliárd eurót fizetett be, míg Magyarország mindössze 4 és felet.

Csehország szintén több mint 7 milliárd eurót fizetett a közös pénztárcába.

A Magyarországnál majdnem négyszer akkora népességgel bíró Lengyelország eközben összesen mintegy 51 milliárd eurót hívott le. Míg tehát a magyarok fejenként 1700 eurót kaptak, addig a lengyelek fejenként „csak” 1400-at. Ráadásul ők többet is fizettek be.

Hogy lehet még jobb?

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) egy nemzetközi ellenőrzés részeként készített felmérést arról, miként lehetne hatékonyabbá tenni az uniós források lehívását. A beérkezett válaszokban a legtöbben az elektronikus és az online ügyintézés kiterjesztését javasolták. Nagyban gyorsítaná az eljárást, olvasható a válaszokban, ha a pályázat benyújtásától egészen a projekt lezárásáig lehetőség lenne elektronikus ügyintézésre. Így ráadásul nemcsak papírmunkát, de az ezzel járó költséget is megspórolhatnák a kedvezményezettek és a hatóságok.

Sokan hiányolták a közvetlenebb ügyintézést és a személyes konzultáció lehetőségét is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik