Nagyvilág

Balhéba torkollt a náci tiszt temetése

Erich Priebke (Erich Priebke)
Erich Priebke (Erich Priebke)

Nem sikerült megtartani a múlt pénteken elhunyt náci háborús bűnös, Erich Priebke gyászszertartását a Rómától délre fekvő Albano Laziale településen, miután néhány száz tüntető megzavarta a magánszervezésű eseményt, s a rendőrség nem engedte be a helyszínre a barátokat és családtagokat.

A százévesen meghalt egykori SS-tiszt a legutóbbi időkig római háziőrizetben töltötte életfogytiglani börtönbüntetését, amelyet 1998-ban szabtak ki rá 335 olasz civilnek az 1944-ben Róma mellett végrehajtott kivégzésében, a II. világháborús Olaszország egyik legsúlyosabb tömegmészárlásában játszott szerepéért.

Az olasz média beszámolói szerint a kápolnán kívül, ahol a szertartást készültek megtartani, dühödt tüntetők és helyiek ököllel verték az érkező halottaskocsi tetejét, és “gyilkost”, “hóhért” kiabáltak. A tiltakozók kézzel-lábbal igyekeztek megakadályozni, hogy a koporsó bejusson a kápolnába, ahol az olasz közélet napokig tartó heves vitái után végül a Szent X. Piusz Testvériség elnevezésű, szélsőségesen jobboldali katolikus társaság celebrálta volna Priebke gyászszertartását.

Fotó: MTI/Angelo Carconi

A kápolna előtt egymásnak feszült tüntetőket és a neofasiszta szimpatizánsokat a rendőrségnek kellett többször is szétválasztania, egy ízben akkor, amikor a tiltakozók körbezárták az érkező lelkészt.

A meghiúsult keddi búcsúztatás után Priebke ügyvédje, Paolo Giachini újságíróknak azt mondta, hogy a szertartás azért maradt el, mert a rendőrség nem engedte a helyszínre a közeli barátokat és családtagokat.
Bár korábban azt tervezték, hogy Priebke holttestét hamvasztásra visszaszállítják Rómába, végül úgy döntöttek, hogy a halottat legalább szerdáig Albano Lazialéban tartják.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik