Nagyvilág

Kilencméteres hullámokkal érkezik az óriásvihar

tájfun-tenger (tájfun, )
tájfun-tenger (tájfun, )

Már hatszázezer embert evakuáltak Indiában a közeledő Phailin ciklon miatt. Közben a Fülöp-szigeteket a Nari tájfun gyalulja.

Még szerencsés esetben is legalább 7-9 méteres hullámok sújthatják India keleti partvidékét a Phailin nevű közeledő ciklon hatására, ez sokkal pusztítóbb következménnyel járhat, mint a szél ereje – jelentette be az indiai meteorológiai szolgálat, amely szombaton a legmagasabb figyelmeztető szintre emelte a riadókészültséget.

Már pénteken tízezrek menekültek el India keleti partvidékéről a hatóság figyelmeztetésére. Több meteorológus az Egyesült Államokban 2005-ben pusztított Katrina hurrikánhoz hasonlítja a viharzóna erejét és méretét. Indiában elsősorban az alacsonyan fekvő területeken élők vannak veszélyben.

A Phailin a pénteki műholdfelvételeken még 600 kilométerre volt a Bengáli-öböltől, szombaton már száz kilométerre közelítette meg a partokat. Az AP szombat reggeli jelentése szerint Orissza szövetségi állam fővárosa, Bubanesvar fölött ekkor már sötét, csaknem fekete volt az ég, a tenger hullámai pedig már valósággal ostromolták a partot.

Az indiai meteorológusok számításai szerint a ciklonban tartósan óránként 210-220 kilométeres sebességgel cirkulál a levegő. Az Egyesült Államok haditengerészetének meteorológusai úgy kalkulálnak, hogy a széllökések sebessége elérheti a 305 kilométert is óránként. A szakemberek ugyanakkor remélik, hogy a ciklon gyorsan átvonul majd, és nem jár halálos áldozatokkal.

A Fülöp-szigeteken Nari pusztít

Közben óriási pusztítást végzett a Nari tájfun a Fülöp-szigeteken, ahol legkevesebb 13 ember halt meg. A trópusi vihar falvakat öntött ki, rizstermő földeken okozott nagy károkat – jelentették a hatóságok. A vihar óránkénti 150 kilométeres sebességű széllel péntek este csapott le az ország északi részén fekvő Aurora tartományra és körzetére. A leghevesebb széllökések sebessége elérte a 185 kilométer/órát is.

Több mint 30 települést öntött ki a lezúduló csapadék, és számtalan helyen voltak áramkimaradások a kidőlt villanyoszlopok, illetve az erőművek óvintézkedésként történt lekapcsolása miatt. Egyes térségek szombaton is két méter magas vízben álltak.  
Az áldozatok egy része vízbe fulladt, öt embert kidőlt fa csapott agyon. Egy hetvenéves férfivel szívroham végzett, amikor a szélvihar elvitte feje fölül a házát. Idén a Nari volt a 19. ciklon, amely a délkelet-ázsiai szigetországot sújtotta. A trópusi vihar a Dél-kínai-tenger irányába hagyta el az országot, és Vietnám felé vonul.

 

A Fülöp-szigeteken évi 20-22 alkalommal csap le Tájfun, nem említve a júliustól decemberig tartó Monszun-időszakot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik