Nagyvilág

Özönvíz zúdult Sanghajra

sanghaj 1 (sanghaj)
sanghaj 1 (sanghaj)

Rekordmennyiségű csapadékot, áradást, forgalmi dugókat és haláleseteket hozott a Fitow tájfun a hét elején a kínai metropoliszban.

Kapcsolódó cikkek

A meteorológiai megfigyelőállomás adatai szerint a kelet-kínai városra egy nap alatt több mint 180 milliméternyi eső zúdult, ami a legmagasabb érték az elmúlt 52 évben. Hétfőn és kedden hat kerületben a 200 millimétert is meghaladta a csapadék mennyisége. Az eső több mint félezer háztartásban okozott jelentős károkat, több mint száz utat pedig teljes egészében járhatatlanná tett. A lakosoknak több mint hatezer tűzoltó és több száz pótlólagosan üzembe helyezett jármű segített.

Fotók: AFP/STR

A csatornarendszer a város egyes kerületeiben teljesen felmondta a szolgálatot, félméteres vagy azt is meghaladó “városi folyóvá” változtatva az utcákat. A helyi televízió felvételei a város parkjaiban található tavak áradásáról is beszámoltak, és a hattyúk nem egy esetben a hagyományosan forgalmas utcákra sodródtak.

A város modern metróhálózata kisebb kihagyásokkal úszta meg a helyzetet, a déli vasútállomáson bekövetkezett áramszünet ugyanakkor számos járat késését okozta. Az eső a buszhálózatot is megbénította. Az egyik busz például egy csatornában ragadt, és az emelkedő vízszint az utasokat veszélyeztette, akiket végül a hatóságok menekítettek ki.

Az özönvízszerű eső több mint harminc repülőjárat törlését és száz járat késését okozta, több mint féltucat nemzetközi járat sem tudott elindulni. A városban legalább két, az esőzés okozta halálesetet is jelentettek: egy középkorú párt elektromos áramütés ért beázott otthonában.

Sanghajon túl több más keleti parti várost is elárasztott az eső, így Jüjaót, Hangcsout vagy Ningpót és a délebbre fekvő Vencsout, ahonnan legalább tíz halálesetet és öt ember eltűnését jelentették a hatóságok szerda délután. A tájfun gyengülőben van, elvonulása a hét második felében várható.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik