Nagyvilág

Ferenc pápa a menekültekről tárgyalt az EP elnökével

ferenc (ferenc)
ferenc (ferenc)

Az illegális bevándorlás problémáira való megoldáskeresés volt a témája Ferenc pápa és az Európai Parlament elnöke pénteki vatikáni találkozójának.

A pápával tartott fél órás megbeszélés nagy részében a migrációról volt szó – mondta el Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke a találkozó után újságíróknak.

Beszéltek egyebek között az október 3-ai lampedusai hajószerencsétlenségről és az illegális bevándorlás lehetséges megoldásairól. Ez “sürgető téma egész Európa számára, de nem csökkenti az egyes államok felelősségét” – fogalmazott.

Az esetleges megoldások között Schulz humanitárius folyosók létesítését említette az Afrika és Európa partjai közötti tengerszakaszon, valamint ideiglenes tartózkodási engedélyek kiadását azoknak, akik illegális bevándorlóként érkeznek Európába, de tulajdonképpen életüket fenyegető veszély elől menekülnek.

“Több szolidaritás és szorosabb együttműködés kell az elkeseredés és a polgárháborúk elől menekülőknek” – mondta Schulz.

Bejelentette, hogy meghívta Ferenc pápát az Európai Parlamentbe. Ajándékba egy fényképalbumot adott az egyházfőnek II. János Pál huszonöt évvel ezelőtti strasbourgi látogatásának felvételeivel. Wojtyla pápa éppen 1988. október 11-én járt az Európai Parlamentben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik