Nagyvilág

Börtönbe juttatta Ferenc pápa a magyar papot, most újra találkoztak

ferenc pápa (ferenc pápa)
ferenc pápa (ferenc pápa)

Az argentin katonai diktatúra idején bebörtönzött magyar jezsuita pappal, Jálics Ferenccel találkozott Ferenc pápa szombaton a Vatikánban

A pápai állam nem közölte, mi hangzott el a találkozón. Az 1927-ben Budapesten született, jelenleg egy németországi kolostorban élő Jálics Ferenc az egyik jezsuita pap abból a kettőből, akiket 1976 tavaszán Buenos Airesben, a katonai diktatúra idején elhurcolt az argentin haditengerészet. A két papot – akik szegénynegyedekben folytattak missziós tevékenységet, ezért a hatóságok azt gyanították róluk, hogy kapcsolatban állnak baloldali gerillákkal – egy hírhedt kínzóközpontban tartották fogva öt hónapon át.

Megvonta a védelmet

Ferenc pápát korábban bírálták, mondván, hogy akkoriban az argentínai jezsuita rend vezetőjeként megvonta a védelmet a két paptól – állítása szerint azért, hogy garantálja a rend politikai függetlenségét -, és ezzel lényegében zöld jelzést adott a letartóztatásukhoz.

Jálics Ferenc a jezsuita rend honlapján idézett nyilatkozatban korábban elmondta, szabadulása után elhagyta Argentínát, és csak évekkel később volt lehetősége rá, hogy “megbeszélje az eseményeket” az időközben Buenos Aires érsekévé kinevezett Bergoglio atyával, a későbbi pápával. “Utána nyilvános szentmisét mutattunk be közösen, és ünnepélyesen megöleltük egymást. A történtekkel kiengesztelődtem, és a magam részéről az ügyet lezártam. Ferenc pápa szolgálatára kívánom Isten gazdag áldását!” – idézte a jezsuita rend a papot.

Bocsánatot kértek

Az argentin katonai junta alatt mintegy 30 ezer embert öltek meg vagy tűnt el nyomtalanul jogvédő szervezetek adatai szerint. Az argentin püspöki konferencia a katonai diktatúra bukása után nyilvánosan bocsánatot kért azért, hogy az egyház nem állt ki határozottabban az emberi jogok mellett.

Még több Ferenc pápa:

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik