Nagyvilág

Lampedusa: mérges szicíliaiak fújolták Barrosót

Jose Manuel Barroso (nobel-díj, barroso, eu)
Jose Manuel Barroso (nobel-díj, barroso, eu)

Dühös bekiabálásokkal fogadták szerdán José Manuel Barrosót, az Európai Bizottság elnökét és Enrico Letta olasz kormányfőt a földközi-tengeri Lampedusán; a szigetlakók azzal vádolják az EU-t, hogy magára hagyta őket a menekültáradattal folytatott küzdelmükben.

“Szégyelljétek magatokat”, “Gyilkosok” – kiáltozta szigetlakók egy kisebb csoportja, mely a vendégek fogadására gyűlt össze a repülőtéren szűk egy héttel az afrikai menekülteket szállító embercsempész hajó katasztrófája után.

A tiltakozás folytatódott, amikor a küldöttség belépett abba a hangárba, ahol az áldozatok koporsóit helyezték el.

Barrosót és Lettát több más magas rangú politikus kísérte, köztük Cecilia Malmström uniós belügyi biztos, valamint Angelino Alfano olasz belügyminiszter, miniszterelnök-helyettes.

A demonstrálók transzparenseiken azzal vádolták az EU-t, hogy magára hagyta Lampedusát a menekültáradattal folytatott küzdelmében.

A tiltakozók bírálták Barrosót és Malmströmöt amiatt is, hogy látogatásukon nem szerepel a menekülttábor megtekintése. A táborban 800 menekültet helyeztek el, noha legfeljebb 250 ember elszállásolására alkalmas.

Giusi Nicolini lampedusai polgármester úgy vélte, a befogadótábor megtekintése elengedhetetlen ahhoz, hogy az olasz és európai vezetők megfelelő képet kapjanak arról a tragédiáról, amely a szigeten zajlik. “Azt hiszem, hogy az olasz kormánynak bocsánatot kell kérnie a gyerekektől és a túlélőktől azért, ahogyan országunk kezeli őket. Csak ezt követően kérhetjük Európától, hogy vállalja a saját felelősségét” – jelentette ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik