Nagyvilág

Tragédia az olasz partoknál, csaknem százan meghaltak

lampedusai hajóbaleset (lampedusa,)
lampedusai hajóbaleset (lampedusa,)

Kigyulladt és elsüllyedt egy afrikai menekülteket szállító hajó csütörtökön az Olaszországhoz tartozó, földközi-tengeri Lampedusa sziget partjainál, s a rajta lévők közül több mint 90-en haltak meg és mintegy 200-an tűntek el.

A halottak között gyerekek és nők is vannak – mondta el Giusi Nicolini polgármester az ANSA olasz hírügynökségnek. Közlése szerint a mintegy ötszáz menekült Afrika szarváról jött. Több mint 150 embert sikerült élve kimenteni a délelőtt folyamán, mintegy 200-at még eltűntként kezelnek.

A fedélzeten jelzőtüzeket gyújtottak, hogy láthatók legyenek a kereskedelmi hajók számára. A hajón lévő fűtőolaj tüzet fogott, ettől gyulladt ki és süllyedt el a vízi jármű. Két halászhajó vette észre a lángokat, és riasztotta a parti őrséget, az pedig mentőhajót küldött a helyszínre. Helikopterek is érkeztek oda.

Amióta fokozódik az erőszak Szíriában és Egyiptomban, jelentősen megnőtt azoknak a menekülteknek a száma, akik vállalják a veszélyes hajóutat Lampedusába és Szicíliába. A kis Lampedusa Afrikához közeli fekvése miatt – Tunézia partjai csak 130 kilométerre vannak – hosszú évek óta Európa kapuját jelenti a csónakon, hajón érkező menekültek számára.

Az Európába vezető úton az elmúlt tíz évben 6200 ember vesztette életét a Fortress Europe nevű segélyszervezet becslései szerint. A legdrámaibb év 2011 volt, akkor 1800-an vesztek a tengerbe.

Megelőznék a tragédiát

Politikai lépéseket, nagyobb erőfeszítést sürget az uniós tagállamok részéről az Európai Bizottság csütörtökön kiadott közleményében, amelyben a brüsszeli testület egyúttal megrendülésének ad hangot és részvétét fejezi ki a hajóbaleset miatt.

A Cecilia Malmström belügyi biztos által jegyzett közleményben a bizottság annak érdekében sürgeti a tagállami intézkedéseket, hogy megelőzhetőek legyenek az ehhez hasonló tragédiák. Szolidárisnak kell lennünk a migránsokkal és azokkal az országokkal is, amelyek mind nagyobb bevándorló embertömeggel kénytelenek szembenézni – áll Malmström nyilatkozatában.

Brüsszel szerint a balesetek úgy előzhetőek meg, ha egyrészt azonosítani lehet az ilyen hajókat, és baj esetén gyorsan segítséget lehet nyújtani nekik, amiben a decemberben induló úgynevezett EUROSUR rendszer is segíthet, másrészt ha sikerül hatékonyabban fellépni azok ellen a bűnözők ellen, akik számára jól jövedelmező tevékenység, hogy több száz ember életét kockáztatva, kicsi, túlzsúfolt és rossz állapotú hajókon igyekeznek az EU területére juttatni a reményvesztetté vált menekülteket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik