Nagyvilág

Nem rákos az argentin elnök

Cristina Kirchnert szerdán műtötték meg pajzsmirigyrák gyanújával, de nem találtak kóros szöveteket.

A végleges szövettani vizsgálat szerint nem volt rákja Cristina Kirchner argentin elnöknek – közölte szombaton az elnöki hivatal szóvivője, Alfredo Scoccimarro. Az államfőt szerdán műtötték meg pajzsmirigyrák gyanújával.


Cristina Kirchner argentin elnök.
Fotó: AFP

“A végleges szövettani vizsgálat csomókat talált az elnök asszony két pajzsmirigylebenyében, de kizárta rákos sejtek jelenlétét, így az eredeti diagnózis módosult” – közölte Scoccimarro újságírókkal.

Az 58 éves elnök normálisan pihent, optimális egészségi állapotban van, ezért az orvosok engedélyezték, hogy elhagyja a kórházat – tette hozzá a szóvivő.

Az új diagnózisnak megfelelően az orvosok úgy látják, hogy a sebészeti kezelés elegendő, s nincs szükség további radioaktív jódos kezelésre – mondta Scoccimarro.

Az elnöki hivatal szerint Cristina Kirchnernek a műtét után 20 napos lábadozásra van szüksége. Január 24-ig az elnöki feladatokat jelenleg is ellátó Amado Boudou alelnök helyettesíti.

A sebészeti beavatkozást alig egy hónappal az után hajtották végre, hogy Cristina Kirchner újraválasztása után letette a hivatali esküt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik