Nagyvilág

Megkezdődött a vegyi fegyverek megsemmisítése Szíriában

sziria-ensz(960x640)(2).jpg (szíria, ensz)
sziria-ensz(960x640)(2).jpg (szíria, ensz)

Egy nemzetközi vegyifegyver-szakértői csapat hozzákezdett vasárnap a szíriai vegyi fegyverek és az azokat előállító berendezések megsemmisítéséhez - közölte egy forrás a szakértői misszióból.

A forrás elmondása szerint a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) és az ENSZ közös missziójának tagjai “egy helyszínre mentek, ahol megkezdik az ellenőrzést és megsemmisítést”.Egy név nélkül nyilatkozó ENSZ-tisztségviselő szerint már meg is kezdődött a készletek és berendezések megsemmisítése. Azt pontosan nem tudta megmondani, mit számoltak már fel, csak azt közölte, hogy a vasárnapi nap végére egyes fegyverek és előállító berendezések is meg lesznek semmisítve.

“A mai nap a megsemmisítés, illetve használhatatlanná tétel fázisának első napja. Az ellenőrzés is folytatódik” – mondta az ENSZ-illetékes. “A terv az volt, hogy kétfajta anyagkategóriát semmisítünk meg: az egyik a (fegyver)gyártáshoz szükséges berendezések – töltő- és keverőberendezések, egy részük mobil, más részük helyhez kötött. A másik kategória maga a töltet.”

Kezdetben a megsemmisítéshez különféle “gyorsan kivitelezhető” (s emiatt drasztikus) módszereket alkalmaznak majd: a gépeket és felszereléseket összetörik, a hordozórakétákat felrobbantják, a bevetésig üresen tárolt robbanófejeket harckocsikkal összelapítják, vagy cementtel töltik meg, a motorokat pedig addig működtetik kenőolaj nélkül, amíg a dugattyúk be nem sülnek – mondta el még múlt vasárnap egy neve elhallgatását kérő OPCW-szakember Hágában, hozzátéve, hogy később más, kifinomultabb módszereket is bevetnek majd.

A cél az, hogy 2014 derekáig teljesen megsemmisítsék az egész arzenált. A szakértők biztonságának szavatolása a szíriai kormány kötelessége.

Az ezer tonnára becsült vegyifegyverkészlet több mint kétharmadát az amerikai sajtóban megjelent cikkek szerint nem bevethető formában tárolják, így az a rész viszonylag gyorsan és egyszerűen megsemmisíthető. A 300 tonna, bevethető állapotú mustárgázon felül a többi az ideggázok elkészítéséhez használatos, cseppfolyós formában tárolt elővegyületekből áll. A bevetéshez az elővegyületeket speciális berendezések segítségével össze kell keverni egymással és robbanófejekbe tölteni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik