Nagyvilág

Megnőtt a „becsületgyilkosságok” száma

szaud-arabia(960x640)(2).jpg (szaúd arábia)
szaud-arabia(960x640)(2).jpg (szaúd arábia)

Idén különösen sok, huszonhat palesztin nőt öltek meg rokonaik Ciszjordániában és a Gázai-övezetben. Csak szeptemberben heten estek a „becsületgyilkosságok" áldozatául, mert „szégyent hoztak a családra.

A palesztin Független Emberjogi Bizottság adatai szerint a tavaly végrehajtott 96 palesztin gyilkosságból huszonnégynél volt nő az áldozat, míg idén, már huszonhat nő életét oltották ki.

Két szeptemberi eset különösen nagy vihart kavart a palesztin médiában, nyomukban a helyi nőszervezetek tüntetéseket, gyűléseket rendeztek. Az egyik egy megerőszakolt húszéves, értelmi fogyatékos nő ügye volt, akinek a megölésével anyját gyanúsítják.

A másik ügy áldozata egy négy éve elvált, kétgyermekes, 33 éves nő volt, akit családja már 15 évesen férjhez adott. Múlt hónapban betört otthonába egy részeg férfi, akit a szomszédok zavartak el. Ezek után pletykák keltek szárnyra róla ciszjordániai falujában, majd kiterjedt családjának több tagja nyilatkozatot írt alá „vallási parancsokkal szembeszegülő viselkedése miatt”. A nyilatkozatban kötelezték magukat, hogy minden kapcsolatot megszakítanak a nő apjával, mert az „nem tett meg mindent a család rendbe tételéért”, s azt kitűzték a mecset és több falubeli ház ajtajára. Az apa másnap álmában megfojtotta lányát.

Az 1990-ben alapított palesztin Női Tanácsadó és Jogsegélyközpont munkatársai szerint a család tisztessége miatt elkövetett „becsületgyilkosságok” oka nem mindig a társadalmi normákat megszegő szexuális viselkedés, sokszor ennek ürügyén örökösödési, válási ügyeket rendeznek erőszakos eszközökkel. A szervezet adatai szerint az általuk vizsgált huszonkilenc, 2007 és 2010 között megölt nő közül tizenhéttel apja, testvére vagy férje végzett, hattal pedig más családtagja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik