Nagyvilág

A pápa a tengerbe veszett ezrekért imádkozik

ferenc-papa(210x140)(2).jpg (ferenc pápa)
ferenc-papa(210x140)(2).jpg (ferenc pápa)

Ferenc pápa hétfőn az Afrikához legközelebbi európai szigetre, a dél-olaszországi Lampedusára utazik, hogy az itt élőkkel és az ide érkező bevándorlókkal találkozzon, valamint a tengerbe veszett ezrekért imádkozzon.

Lampedusán a világ és az egzisztencia perifériájára megy Ferenc pápa. Ő az első egyházfő, aki a Földközi-tengeri migráció útvonalán az Európa déli kapujának számító Lampedusára látogat. A Szicíliától 127, Tunéziától 113 kilométerre levő 20,2 négyzetkilométeres sziget az afrikai bevándorlók kikötőpontjaként ismert nemcsak Olaszországban, hanem az ütött-kopott hajókat a mozdulatlanságig megtöltő bevándorlók tragédiáiról gyakran beszámoló nemzetközi sajtóban is.

A látogatás bejelentésekor a szentszéki szóvivő hangsúlyozta, hogy az egyházfőt mélyen megrendítette az a júniusban történt eset, amikor bevándorlók csoportja, közöttük nők és gyermekek is, az olasz tengeren a tonhalak elfogására kivetett halászhálókba kapaszkodva vártak a mentésre. Az olasz sajtó értesülései szerint Stefano Nastasi, Lampedusa plébánosa hívta meg Ferenc pápát még májusban.

A pápa a halottakat megy siratni. Láthatóvá teszi a láthatatlanokat. Mindazokat, akik a világ déli részén mindenüket hátrahagyva szerencsét próbálnak, és gyakran életüket veszítik, miközben az északon élő gazdagok nem takarékoskodnak a javakkal – fogalmazott Alfred Xuareb, a pápa személyi titkára.

Történelmi látogatás és üzenet Ferenc pápa látogatása, amely visszaadja a méltóságát annak a több ezer halottnak, aki a Földközi-tengeren tizenöt éve vívott bevándorlási háborúban veszítette életét – mondta Laura Boldrini, az olasz képviselőház elnöke, 1998-2012 között az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának dél-európai szóvivője.

A Ferenc pápa meghirdette szegény egyház a világ déli része felé tekint – tette hozzá Andrea Riccardi, a Szent Egyed közösség elnöke. A Corriere della Sera című napilap vasárnapi számában írt cikkében Riccardi hangsúlyozta, hogy 1998-tól legalább 19 ezer bevándorló veszett a Földközi-tengerbe Afrika és Európa között. 1999-2012 között több mint 200 ezren kötöttek ki Lampedusán. Az idén már négyezren.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik