Nagyvilág

Büntetnék a káromkodást az ukrán kommunisták

Az Ukrán Kommunista Párt törvénymódosítást terjesztett be, melynek értelmében a nyilvános helyen elkövetett káromkodás a jövőben garázdaságnak számítana, és pénzbírsággal volna sújtható.

A nyomdafestéket nem tűrő kifejezések alkalmazása esetében az eljáró hatóságoknak módjuk nyílna az adózatlan minimálbér 30-szorosánek megfelelő helyszíni bírságot kiszabni a renitens káromkodóra, sőt a visszaesők tekintetében ennek akár a duplájába is belekerülhetnének a nem odaillő obszcén szavak és szófordulatok.

A módosító indítvány megfogalmazói szerint ezzel a módszerrel hatékonyan lehetne fellépni az ukrán társadalomban egyre inkább elharapódzó kulturálatlan beszédstílussal és viselkedéssel szemben.

Ön büntetné az utcai káromkodást? Kommenteljen!

A kisebbik kormányzópárt ötletének megvalósíthatóságát azonban a még a velük azonos oldalon álló, némileg gyakorlatiasabban gondolkodó kollégáik is kétségbe vonják. Nem tisztázott ugyanis kellően a tettenérés, az elkövetett cselekmény minősítésének mikéntje, illetve a nyomdafestéket el-, illetve nem tűrő kifejezések pontos meghatározása.

Kérdés tehát, hogy hol húzzák meg azt a bizonyos határt, ráadásul az sem elhanyagolható körülmény, hogy némelyik parlamenti honatya olykor a plenáris ülések alkalmával is olyan frazeológiai egységeket alkalmaz a szóözönében, amihez képest egy tanulatlan kocsis cifrázása is csupán ártatlan matyóhímzésnek hat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik