Nagyvilág

Törvénytelen volt a koszovói beavatkozás

KFOR Koszovó (KFOR Koszovó)
KFOR Koszovó (KFOR Koszovó)

Az USA egykori külügyminisztere elismerte: az ENSZ BT felhatalmazása nélkül indított 1999-es akció törvénytelen, de helyes lépés volt.

A B92 nevű szerbiai rádió és televízió a honlapján azt írta, hogy Madeleine Albright egy rádióműsorban párhuzamot vont a szíriai helyzet és a 14 évvel ezelőtti koszovói helyzet között. A volt külügyminiszter azt mondta, hogy számtalan módon tudna az USA hadserege beavatkozni Szíriában az ENSZ Biztonsági Tanácsának jóváhagyása nélkül is.

Ön megengedhetőnek tartja a az ilyen illegális, ám “helyes” tetteket?

Ossza meg velünk véleményét a cikk alatt kommentben!

„Szerintem többféleképpen is meg lehet ezt csinálni. Ha azt kérdezik, hogy törvényes-e, akkor őszintén szólva, Koszovóra kell visszatérnem, a rendszer végül is kimondta, hogy amit ott tettünk, az nem volt legális, de helyes volt” – mondta Albright. „Mindig is hittem abban, hogy jobb, ha valamit másokkal együtt teszünk, mintha csak egyoldalúan. Ezt azonban máshogyan is lehet értelmezni, és ki lehet kerülni az ENSZ BT zsákutcájából” – tette hozzá a politikus.

Jugoszláviát 1999. március 24-én kezdte bombázni a NATO, a 78 napig tartó támadássorozatban különböző becslések szerint összesen 1200-3500 civil, katona és rendőr halt meg. Az ország gazdasága mintegy 30 milliárd dolláros kárt szenvedett. A NATO 19 tagországa azt követően támadta meg Jugoszláviát, hogy kudarcba fulladtak a franciaországi Rambouillet-ben, valamint Párizsban folyó tárgyalások Koszovóval kapcsolatban. A támadással vetettek véget Slobodan Milosevic elnök koszovói erőszakkampányának.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik