Nagyvilág

Templomoknál robbantottak Nigériában

Röviddel a madalai merénylet után újabb robbanás történt Nigériában, ezúttal Jos város egyik templománál - közölte Pam Ayuba kormányszóvivő.

Kapcsolódó cikkek

Mindkét robbantásos merénylet elkövetését a Boko Haram nevű radikális muzulmán szekta vállalta magára. A szekta szóvivője a The Daily Trust című, a Nigéria északi részén legnagyobb példányszámban megjelenő újságnak vasárnap adott nyilatkozatában közölte, hogy a szervezet tagjai hajtották végre a templomok elleni támadásokat.

Vasárnap délben két robbanás történt az észak-nigériai Yobe szövetségi állam székhelyén, Damaturu városban is, amely az utóbbi napokban merényletek, majd heves összecsapások helyszíne volt. E város és környéke volt a biztonsági erők és a Boko Haram tagjai közötti csatározások fő helyszíne.

A fővároshoz közeli Madala településen, a Szent Teréz templom belsejében robbant fel egy pokolgép, aminek következtében legalább 27 ember vesztette életét, több tucatnyian pedig megsebesültek. Jos városban a robbanást lövöldözés követte, és legalább egy rendőr életét vesztette. A merénylet célpontja a templom volt, az épület egyik falát beszakította a detonáció ereje. A robbantás időpontjában a karácsonyi misét tartották mindkét templomban.

Tavaly karácsonykor Jos városában és környékén legalább 80-an vesztették életüket a keresztény templomok elleni robbantásos merényletsorozatban. Idén december közepén röplapok jelentek meg a város utcáin, amelyekben 21 célpontot jelöltek meg, arra figyelmeztetve, hogy a muzulmán lakosság nevében december 26-a előtt lecsapnak rájuk.

A közép-nigériai Jos, Plateau szövetségi állam székhelye azon a “törésvonalon” fekszik, amely elválasztja egymástól a több mint 160 milliós ország többségében muszlim lakosságú északi részét a déli országrésztől, amelyben a keresztény hitűek adják a lakosság többségét. Jos ezért a muzulmán-keresztény ellenségeskedés egyik gócpontja Afrika legnépesebb országában.

Bár ebben rendszerint rivális muszlim és keresztény bandák csapnak össze, megfigyelők hangsúlyozzák, hogy az erőszak mögött többnyire helyi gazdasági és politikai érdekellentétek húzódnak meg, például az északi nomád közösségek és a déli földművesek földterületekért vívott küzdelme.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik