Nagyvilág

Kivégzés miatt háborognak Kínában

kína rendőr (kína, rendőr)
kína rendőr (kína, rendőr)

Meglepően nagy visszhangot váltott ki egy gyilkosság miatt kivégzett utcai árus elítélésének ügye a kínai internetezők körében, akik az esettel kapcsolatban társadalmi igazságtalanságot emlegetnek és az ártatlanok védelmének hiányát.

A szerdán kivégzett Hszia Csün-feng végzetét két városi közterület-felügyelő hivatalnok (csengkuanok) meggyilkolása okozta még 2009-ben. Az északkelet-kínai Senjangban utcai ételárusként dolgozó Hsziát illegális tevékenysége miatt őrizetbe vették és megverték a csengkuanok, akiket az árus azután – elmondása szerint önvédelemből – halálra késelt.

A bíróság tettéért Hsziát 2009-ben halálra ítélte, 2011-es fellebbezését pedig elutasította, a közvélemény nyomására ugyanakkor az ítélőszék az ügy újravizsgálását ígérte. Ezt követően csaknem két és fél éven át nem lehetett hallani az esetről, majd szerdán a senjangi bíróság mikroblogján jelentette be a kivégzés tényét.

A bejelentés tömeges visszhangot váltott ki a kínai internetező közösségből, legtöbben igazságtalannak tartották az önvédelemből gyilkoló árus elítélését. Az ügy taglalása hamar a több mint félmilliárd regisztrált felhasználót jegyző, az online közösség véleményének első számú kifejezési teréül szolgáló Sina mikroblog legtöbbet vitatott témája lett, vele kapcsolatban kevesebb mint egy nap alatt másfél millió bejegyzés született, pénteken ugyanakkor – feltételezhetően a mikroblog cenzúrája miatt – már nem lehetett elérni ezeket a fórumokat.

Önök szerint ártatlanul végezték ki az utcai árust?

Félszáz neves jogász közös állásfoglalást adott ki az üggyel kapcsolatban, a közlemény szerint igazságtalannak tartják az ítéletet, megjegyezvén például, hogy az önvédelmet igazoló szemtanúknak nem engedélyezték a vallomástételt a bíróság előtt. A szakemberek az eset részletes dokumentumok nyilvánosságra hozatalát követelik a legfelsőbb bíróságtól.

Az esettel kapcsolatban a csengkuanok elleni általános ellenszenv is újra erőre kapott. A rendőrség munkáját segítő, kisstílű ügyekben eljáró felügyelőktől alkotott kép erőszakosnak, igazságtalannak és az utcára szorulókkal szemben kegyetlenkedőnek mutatja be őket. Legutóbb júliusban például egy általuk túlságosan erőszakosan megregulázni próbált dinnyeárus halála okozott felhördülést, amely eset után hat közterület-felügyelőt vettek őrizetbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik