Nagyvilág

Vagyont érő drágaköveket lelt a Mont Blancon

mont blanc (mont blanc, )
mont blanc (mont blanc, )

Több mint százezer euró (mintegy 30 millió forint) értékben talált smaragdokat, rubintokat és zafírokat az egyik gleccseren egy fiatal francia hegymászó.

Feltehetően olyan smaragdokról, zafírokról és rubintokról van szó, amelyek egy több mint fél évszázada lezuhant és a gleccseren landolt indiai repülőgépről származnak – közölte csütörtökön Bourg-Saint-Maurice alpesi község csendőrsége.

Egy ékszerész a drágakövek értékét 130-246 ezer euró (mintegy 39-74 millió forint) közöttire becsülte.
A megtaláló – aki egyébként névtelenséget kért – több mint 4300 méter magasságban, a Bossons-gleccseren lett figyelmes egy fémdobozra. A köveket egy Made in India feliratú kis zsákocskában találta meg. Felismerte, hogy értékes kincsekről lehet szó és a csendőrségre vitte őket.

1950-ben és 1966-ben két indiai utasszállító ütközött a 4810 méter magas Mont Blanc-nak. Az első zuhanásnál 58-an, a másodiknál 117-en vesztették életüket, túlélők nem voltak. Azóta időről időre találnak a területen repülőgépdarabokat, bőröndöket és emberi maradványokat. 2012 augusztusában például két hegymászó egy újságkivágásokkal teli indiai diplomatakofferre bukkant.

A drágakövek megtalálása után a francia hatóságok felvették a kapcsolatot az illetékes indiai szervekkel, amelyek megkísérlik felkutatni a jogos tulajdonost vagy annak örökösét. Amennyiben ez nem sikerül, visszakerülnek a megtalálóhoz. Egyelőre a megtalált kincseket lepecsételik, és az albertville-i államügyészségre bízzák.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik