Nagyvilág

Hirhedt terroristanőt ölhettek meg Kenyában

füst a nairobi pláza felett (nairobi, keny, terrortámadás, )
füst a nairobi pláza felett (nairobi, keny, terrortámadás, )

A Fehér Özvegy néven emlegetett angol terroristanőt is megölhették a kenyai biztonsági erők a nairobi bevásárlóközpont ellen elkövetett merénylet során.

A brit belső elhárítás (MI5) elkezdte átvizsgálni azoknak a brit állampolgároknak a nyilvántartását, akikről a szolgálat gyanítja, hogy kapcsolatokat ápolnak a merényletért felelősnek tartott szomáliai al-Shabaab terrorcsoporttal.

A Daily Mail című konzervatív lap kedden idézett bennfentes forrásai szerint a kenyai biztonsági erők által a nairobi Westgate plázában megölt terroristák között van egy “fehér nő” is, és a brit külügyminisztérium vizsgálja, hogy nem a 29 éves Samantha Lewthwaite-ről van-e szó.

A fehér özvegy hamis iratai (Forrás: Kenyai rendőrség / AFP)

Lewthwaite – egy brit katonatiszt lánya, aki a tehetős dél-angliai Buckinghamshire megyében született és nőtt fel – már tizenévesen áttért az iszlám hitre. Fiatalon feleségül ment egy jamaicai származású, szintén iszlám hitre tért bevándorlóhoz, Germaine Lindsayhez, aki a Londonban 2005. július 7-én elkövetett, 52 halálos áldozattal járó öngyilkos merényletsorozat egyik elkövetője volt.

Lewthwaite, akire férje halála után ragasztották szélsőséges iszlamista körökben a Fehér Özvegy nevet, a londoni merénylet után nem sokkal egy másik, szintén Londonban felnőtt radikális iszlám aktivistával, Habib Ghanival Kenyába menekült, és állítólag össze is házasodtak.

A fiatal angol nő a brit sajtó hírszerzési forrásokból származó egybehangzó értesülései szerint az al-Shabaab nagy befolyású vezetői közé emelkedett, és ő a csoport első számú pénzadományszerzője, valamint összekötője az al-Kaida terrorhálózat európai szárnyával.

A Daily Mail által kedden név nélkül idézett egyik magas rangú kenyai elhárítási illetékes szerint a nairobi hatóságok úgy tudják, hogy Samantha Lewthwaite volt a nairobi bevásárlóközpontban végrehajtott terrorakció irányítója. A lap szerint kenyai katonák arról számoltak be, hogy a fegyvereseknek “egy fehér nő” osztogatott parancsokat arabul a rajtaütés során.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik