Nagyvilág

Elfoglalták a plázát a kenyai erők

füst a nairobi pláza felett (nairobi, keny, terrortámadás, )
füst a nairobi pláza felett (nairobi, keny, terrortámadás, )

Bevették a biztonsági erők Westgate bevásárlóközpontotNairobiban.

A túszdráma helyszínévé vált épületben lezártak minden lehetséges menekülési útvonalat a terroristák elől. A terroristák tüzet gyújtottak az épületben, hogy így zavarják meg a kenyai erőket.  A hétvége óta tartó túszdrámában eddig hatvanketten vesztették életüket.

“Minden emeletet ellenőrzés alatt tartunk, nem azért vagyunk itt, hogy süteménnyel etessük a támadókat, hanem azért, hogy megbüntessük őket és végezzünk velük” – közölte David Kimaiyo, a kenyai rendőrség parancsnoka, aki már korábban is azt írta a Twitter közösségi oldalon, hogy egyre inkább teret nyernek a támadókkal szemben.

Julius Karangi, a kenyai védelmi erők tábornoka megerősítette Kimaiyo szavait, azonban hozzátette, hogy bár a kenyai erők tényleg elfoglalták a bevásárlóközpont összes emeletét, még bujkálhatnak terroristák az épületben.

Ezzel szemben a hadsereg egyik illetékese azt állította, hogy “kicsi az esélye annak, hogy akár egy terrorista is kisurranhatott és elmenekülhetett a bevásárlóközpontból, a biztonsági erők lezártak minden lehetséges menekülési útvonalat”.

A kenyai fegyveresek erők az al-Shabaab milícia három terroristájával végeztek hétfőn, többet megsebesítettek, tíz gyanúsítottat pedig letartóztattak. A tűzharcban a hadsereg tizenegy katonája sebesült meg, viszont estére már a biztonsági erők álltak nyerésre.

Karangi azt állította, hogy más nemzetiségűek is részt vettek az al-Shabaab által végrehajtott támadásban. “Van róla elképzelésünk, hogy kik ezek az emberek, és teljesen világos az is, hogy a világ minden tájáról érkeztek” – mondta. Korábban felröppent a hír, hogy a túszejtők között amerikai állampolgárok is vannak, a Fehér Ház viszont nem tudott erről. Korábban szemtanúk arról számoltak be, hogy a 10-15 támadó között van egy nő is, azonban Lenku közölte: nem erről van szó, hanem arról, hogy néhány férfi támadó női ruhába öltözött.

Nem tudni, mi történt a túszokkal, a kenyai hatóságok még azt sem közöltek, hány embert tartottak fogva az emberrablók, mindössze annyi hangzott el korábban, hogy a túszok megmentése a legfontosabb. Egy nappal ezelőtt, vasárnap a kenyai hatóságok elmondták, hogy a “legtöbb” túszt sikerült kimenekíteni.

A CNN amerikai hírtelevízió által sugárzott képek szerint hétfőn reggel négy robbanás hallatszott, majd nagyjából 90 percen keresztül sűrű fekete füst gomolygott az épület felett. A detonációkat géppisztolyropogás kísérte. A levegőben a rendőrség és a hadsereg helikopterei köröztek. A helyi rendőrség később közölte, hogy ők robbantottak, amikor megpróbáltak a tetőn keresztül bejutni az épületbe.

A halálos áldozatok között – a hivatalos közlésekre hivatkozó hírügynökségi jelentések szerint – három brit, két-két francia és kanadai, egy-egy amerikai, holland, kínai, ghánai és dél-afrikai állampolgár is van. Meghalt a kenyai elnök unokaöccse, valamint az UNICEF kenyai irodájának helyettes vezetője is. Az al-Shabaab közölte, hogy megtorlásként indították a támadást, mert a kenyai hadsereg velük szemben lépett be a szomáliai polgárháborúba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik