Nagyvilág

Több tucat ember halt meg a pakisztáni rengésben

pakisztán (pakisztán)
pakisztán (pakisztán)

Legalább harminc ember vesztette életét és rengeteg lakóház megsemmisült abban a heves, 7,8-es erősségű földrengésben, amely kedden rázta meg Pakisztán délnyugati területeit - közölték helyi tisztségviselők.

Beludzsisztán tartományban harminc ember meghalt, a lakóházak legalább 30 százaléka pedig megsemmisült. Más pakisztáni illetékesek arról számoltak be, hogy Beludzsiszán fővárosa, Kvetta bizonyos területei is súlyosan megrongálódtak.

Bár a mentési műveletek már megkezdődtek, még nem lehet pontosan tudni, hány áldozata volt a földrengésnek, a halottak száma még emelkedhet. “Próbáljuk felmérni a károkat” – mondta Aszad Giláni tartományi tisztségviselő.

Fotó: AFP/Rizwan Tabassum

Helyi televíziók arról tudósították, hogy az érintett területeken helikopterek is részt vesznek a mentésben. A hadsereg kétszáz katonát küldött a katasztrófa sújtotta térségbe.

Az amerikai geofizikai intézet (USGS) adatai szerint a földrengés epicentruma Dalbandin településtől 145 kilométerrel délkeletre volt, félúton India és Irán között, fészke pedig mintegy 15 kilométer mélyen. A terület gyéren lakott, hegyvidéki, ahol nincsenek ipari létesítmények. Az USGS előbb 7,4-es erősségűnek minősítette a rengést, amit később módosított.

A pakisztáni meteorológiai szolgálat mérései szerint a rengés 7,7-es erősségű volt, s további rengésekre számítanak.
Az erős földmozgás hatására, a szomszédos India fővárosában, Újdelhiben is megremegtek az épületek.

Tavaly áprilisban a szomszédos Iránban volt hasonló erejű földrengés, amelynek következtében Pakisztánban 35 ember meghalt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik