Nagyvilág

Egymillió embert fenyeget a víz Pakisztánban

pakisztáni áradás (pakisztán, áradás)
pakisztáni áradás (pakisztán, áradás)

Több mint száz halálos áldozatot követeltek a monszunesők miatti áradások Pakisztánban, amelyek országszerte mintegy egymillió embert veszélyeztetnek – közölték a hatóságok szerdán.

A pakisztáni katasztrófavédelmi szolgálat munkatársa elmondta, hogy eddig 139-en vesztették életüket, a sérültek száma 804, és összesen 931 074 embert érintenek a hetek óta tartó esőzések.

A viharos időjárás miatt a hónap elején már többen meghaltak Pakisztán északnyugati részén, valamint a déli metropoliszban, Karacsiban. A heves esőzések most elérték az ország legsűrűbben lakott részét, Pandzsábot. A Pakisztán éléskamrájának számító középső térségben több folyó lépett ki medréből.

Az áradások országszerte több mint 3800 falu lakosságát sodorták veszélybe, 13 ezer házat döntöttek romba. A pakisztáni hatóságok szerint az esőzések a következő hetekben is folytatódhatnak.

Az elmúlt évben 470-nél többen vesztették életüket a monszun idején, amely csaknem ötmillió embert érintett. Azonban a fenti adatok meg sem közelítik az „évszázad monszunjának” nevezett 2010-es esőzések egyenlegét: akkor 1800 pakisztáni halt meg a 21 millió embert érintő áradásokban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik