Nagyvilág

Heves harc folyik a nairobi plázáért

nairobi támadás (nairobi, terrortámadás, kenya)
nairobi támadás (nairobi, terrortámadás, kenya)

Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal szövetséges szomáliai terrorszervezet azzal fenyegetőzött hétfő reggel, hogy a nairobi Westgate bevásárlóközpontot megszálló társai kivégzik maradék túszaikat.

Az al-Shabaab milícia szóvivője egy iszlamista honlapon közölte: felhatalmazták az épületben lévő harcosaikat arra, hogy végezzenek a túszokkal. Továbbra sem lehet tudni, hány ember van még a terroristák fogságában. A kenyai hadsereg vasárnap este azt közölte, hogy a túszok túlnyomó többségét kiszabadították.

Az al-Shabaab üzenetében azt állította, hogy kapcsolatban áll a támadókkal, valamint elítélte “Izraelt és a többi keresztény kormányt”, amiért “többször megpróbálta megfélemlíteni” a bevásárlóközpontot megszálló kommandójukat. “Azt mondjuk ezeknek a keresztényeknek, akik támadják harcosainkat, hogy könyörüljenek meg (túszul ejtett) állampolgáraikon, mert (a túszok) isszák meg annak a levét, hogy (a kormányok) nyomást gyakoroltak a mudzsáhidokra” – olvasható a közleményben.

Az iszlamista szervezet egyik parancsnoka hétfőn cáfolta, hogy külföldiek harcolnának soraikban. A BBC világrádióban Abu Omarként bemutatott férfi azt mondta, voltak olyan híresztelések, amelyek szerint amerikaiak, britek és más nemzetiségűek vettek volna részt támadásukban. A parancsnok ezt alaptalan híresztelésnek nevezte. Azt hangoztatta, hogy ebből semmi sem igaz.

A kenyai hadsereg hétfő hajnalban – a szombati támadás után több mint negyven órával – újabb rohamot indított a terroristák ellen az épületben. Az AFP-nek a helyszín közelében tartózkodó újságírói heves lövöldözést és robbanásokat hallottak.

A túszdrámában az eddigi jelentések szerint 68-an haltak meg. A halálos áldozatok között – a hivatalos közlésekre hivatkozó hírügynökségi jelentések szerint – három brit, két-két francia és kanadai, egy-egy amerikai, holland, kínai, ghánai és dél-afrikai állampolgár is van. Meghalt a kenyai elnök unokaöccse, valamint az UNICEF kenyai irodájának helyettes vezetője is. Az al-Shabaab közölte, hogy megtorlásként indították a támadást, mert a kenyai hadsereg velük szemben lépett be a szomáliai polgárháborúba.

Félnek a szomáliaiak

Megtorlástól tart a kenyai fővárosban élő szomáliai közösség a bevásárlóközpontban a hét végén történt merénylet és túszdráma miatt. Nairobiban számottevő szomáliai él, amit jól mutat, hogy “Kis Mogadishunak” hívják városrészüket – a szomáliai főváros után.

Nairobiban élő szomáliaiakban még elevenen él a tavaly novemberi atrocitások emléke. Akkor azért támadtak házaikra, boltjaikra kenyaiak, mert feltételezhető volt, hogy az al-Shaabab követett el merényletet egy kisbusz ellen. A támadásnak kilenc halálos áldozata volt. A bosszúért kiáltó csőcselék főként fiatalokból állt, és a Nairobiban élő szomáliaiak attól félnek, hogy megismétlődik az atrocitás.

Közben a Kenyai Muzulmánok Legfelsőbb Tanácsa elítélte a bevásárlóközpont elleni támadást, gyalázatos terrortettnek minősítve azt. Egyúttal felszólította a kenyaiakat, hogy ne ossza meg őket a vallási hovatartozás.

Szomália Nairobiban akkreditált nagykövete, Mohamed Ali Nur azzal fordult a kenyai néphez, hogy ne bántalmazzon szomáliaiakat. A helyi Citizen TV-nek azt mondta, hogy el akar menni a bevásárlóközponti dráma egyik áldozatának, egy szomáliai férfi feleségének a temetésére.

“Kenyában a szomáliai emberek menekültekként, üzletemberekként, diákokként élnek. Nem akarjuk, hogy bármi bajuk essék. Megismétlem, hogy Kenya és Szomália egységes ebben, nem szabad kettészakadnunk” – mondta a szomáliai nagykövet.

Kenya etnikailag meglehetősen színes összképű lakossága 40 milliós, a muzulmánok aránya 11 százalékos. Főként az ország keleti részén uralkodó vallás a muzulmán hit, és Mombasa kikötőjében előfordulnak összecsapások a vallási különbségek miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik