Nagyvilág

Obama ismét szigorítaná a fegyvertartást

Barack-Obama(1)(960x640).jpg (barack obama, )
Barack-Obama(1)(960x640).jpg (barack obama, )

Az összesen 13 halálos áldozatot követelő, hét eleji washingtoni ámokfutó merénylet után ismét a fegyvertartás szigorítását sürgette az amerikai elnök.

A spanyol nyelvű Telemundo televíziónak helyi idő szerint kedd este adott interjújában Barack Obama felszólította a kongresszust a fegyvertartási törvények szigorítására. Az elnök a többi között a fegyvervásárlások felülvizsgálata mellett emelt szót.

Obama aggodalmának adott hangot amiatt, hogy szinte minden harmadik vagy negyedik hónapban lőfegyverekkel végrehajtott, elborzasztó tömeggyilkos merényletekre kerül sor az Egyesült Államokban. Fennáll annak a veszélye, hogy ez szinte rituálévá válik – figyelmeztetett az elnök.


Fotó: AFP / Mark Wilson

Barack Obama felrótta a kongresszusnak, hogy eddig semmit nem tett a vonatkozó törvények szigorítására.
Az elnök ilyen irányú, a tavaly decemberi, összesen 26 halálos áldozatot követelő newtowni merénylet után tett kezdeményezései a szenátusban meghiúsultak.

Biztonsági mulasztásokhoz vezetett a spórolás

Az amerikai haditengerészet létesítményeibe 52 rovott múltú személyt kapott rutinszerűen jogtalan belépési engedélyt, mivel takarékossági megfontolásokból a haderő hivatalnokai nem vetették össze alaposan a felvételre jelentkező árusok és egyéb kisegítők listáját a bűnözők és a terroristák adatait tartalmazó országos adatbázisokkal – közölte kedden a Pentagon főellenőre.

A szeptember 16-i keltezésű, a washingtoni haditengerészeti parancsnokság elleni támadás napján közölt jelentés rámutatott, hogy a jogosulatlan személyek belépése fokozott veszélyt jelent az objektumokra és azok katonai és polgári személyzetére.

Fotó: AFP / Drew Angerer

A jelentésben említett mulasztások nem állnak közvetlen kapcsolatban a Washingtonban 12 embert meggyilkoló Aaron Alexis esetével, ő ugyanis magasabb szintű szűrés után kapta meg a Pentagontól belépési engedélyét és a “titkos” szintű hozzáférési jogosultságát. A férfi ugyanakkor elmeorvosi segítségre szorult, így felmerült az a kérdés, hogy a haditengerészet miért nem minősítette őt alkalmatlannak és miért nem fosztotta meg jogosultságaitól.

Barack Obama elnök kedden elrendelte a szövetségi létesítményekre vonatkozó biztonsági előírások felülvizsgálatát, Chuck Hagel védelmi miniszter pedig a Pentagonból származó értesülés szerint szerdán ugyanezt fogja tenni az összes amerikai területen és külföldön található katonai létesítmény esetében.

A Pentagon feladatul kapta, hogy a következő tíz évben 500 milliárd dollárral csökkentse a kiadásait, amit ugyanebben az időszakban további évi 50 milliárdnyi automatikus lefaragás súlyosbíthat amiatt, hogy a kormány és a kongresszus képtelen megállapodni a költségvetési hiány és így a büdzsé tételeinek célzott csökkentésében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik