Nagyvilág

Megrohamozták az osztrák ámokfutó tanyáját

lövöldözés ausztriában (lövöldözés, ausztria, )
lövöldözés ausztriában (lövöldözés, ausztria, )

Megrohamozták az Ausztriai Melk városa közelében található vidéki házat, ahol egy évek óta körözött vadorzó barikádozta el magát, aki a gyanú szerint szökés közben rendőröket és egy vöröskeresztes alkalmazottat lőtt meg kedden. Négyen belehaltak sebesüléseikbe. A BBC szerint a rohamot követően átkutatták az épületeket, ám a gyilkos állapotáról egyelőre nem lehet tudni semmit.

A keddi lövöldözés és üldözés során életét vesztette a meglőtt három rendőr és a helyszínre érkező vöröskeresztes gépkocsi sofőrje.

A Cobra különleges rendőri egység keddre virradóra Annaberg község közelében, egy erdőben kísérelte meg elfogni az autójában tartózkodó 55 éves férfit, aki azonnal tüzet nyitott rájuk, és menekülni próbált. Az egyik meglőtt rendőr később életét vesztette.


Fotó: MTI / EPA / Robert Jager

A férfi ezután lelőtt egy vöröskeresztes alkalmazottat, aki az akkor még életben lévő rendőr sebesüléseit próbálta ellátni, majd ezt követően a hatóságok által felállított úttorlasznál agyonlőtt egy második rendőrt is.

Nyoma veszett egy harmadik rendőrnek, eleinte azt gondolták, hogy az orvvadász túszul ejtette és a rendőr még életben van. Az osztrák belügyminiszter szóvivője később közölte, hogy megtalálták a harmadik rendőr holttestét, a férfit járőrautójában érte a halálos lövés.

A támadó szökés közben átült egy rendőrautóba, és elhajtott a helyszínről, s a fővárostól, Bécstől mintegy 70 kilométerre nyugatra fekvő Melk közeli tanyára menekült, ahol elbarikádozta magát. A nagy mennyiségű lőszerrel felszerelkezett férfi házát különleges rendőri egységek vették körül, mintegy 100-an – tájékoztatott a belügyminisztérium.

A szóvivő elmondta, hogy a különleges egységek körbezárták a területet. Az osztrák hadsereg egy harckocsit is a helyszínre irányított.

A helyi rendőrség egyik névtelenséget kérő tisztségviselője délután telefonon közölte az AP hírügynökséggel, hogy nem sikerült kapcsolatot létesíteniük a vadorzóval, akinek sokféle fegyvere, állítólag kézigránátja is volt, és tüzet nyitott bárkire, aki közelített a házához.

Üzent egy barátjának

A vadorzó egy barátjának beismerte ámokfutását egy telefonbeszélgetés során, amelyről az osztrák bulvársajtó számolt be. Azt mondta, “soha nem fognak elkapni”

“Sajnos igaz: én vagyok az annabergi vadorzó!” – idézte az 55 éves, Alois H. nevű férfi szavait a barát a Kronen Zeitung című lapnak nyilatkozva.


Fotó: AFP / Dieter Nagl

“Engem is meglőttek, a hasamon. De most már egálban vagyunk. A Burgit (a férfi juhászkutyájának beceneve) is lelőttem már, de engem soha nem fognak elkapni” – mondta barátjának az ámokfutó.

A barát a Kurier című lap kérdésére azt is elmondta: a vadorzó néhány hete kezdett el arról beszélni, hogy problémái vannak. Az orvvadász azt állította neki, úgy érzi, mintha valamiféle “második énje” lenne.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik