Nagyvilág

Tizenhárman haltak meg a washingtoni vérengzésben

lövöldözés a haditengerészeti központnál (lövöldözés, washington, haditengerészet, )
lövöldözés a haditengerészeti központnál (lövöldözés, washington, haditengerészet, )

Egyetlen tettes hajtotta végre a vérengzést az amerikai haditengerészet washingtoni logisztikai parancsnokságán - jelentette be a washingtoni rendőrség vezetője helyi idő szerint hétfőn éjfél előtt nem sokkal.

A lövöldözésnek a később azonosított támadóval együtt 13 halálos áldozata van. A CNN értesülései szerint a támadásban 13-an megsebesültek.

A korábbi hírek arról szóltak, hogy az elkövetőnek feltételezések szerint tettestársa is volt, akit köröztek. Valószínűsítették, hogy a tettestárs 45-50 éves afroamerikai férfi, aki terepszínű katonai egyenruhát viselt.

Éjszakai nyilatkozatában a washingtoni rendőrfőnök, Cathy Lanier már cáfolta ezt, hangoztatva, hogy egy embert tartanak felelősnek a történtekért. Mint mondta, bizonyossággal azt lehet mondani, hogy egyetlen egy ember felelős a támadásért. Mivel tettestárs nem volt, a hatóságok enyhítették a környéken lakókra vonatkozó lakhelyelhagyási tilalmat.

A 34 éves Aaron Alexis hétfőn valószínűleg hamis igazolvány segítségével jutott be az amerikai haditengerészet szigorúan őrzött washingtoni logisztikai parancsnokságára (NAVSEA). A férfi vaktában lövöldözni kezdett, majd rendőrök végeztek vele.

Korábbi hírek arról szóltak, hogy a támadó, a 34 éves Aaron Alexisnek egy AR-15-ös gépkarabéllyal és egy Glock pisztollyal volt felfegyverkezve. Két, névtelenül nyilatkozó rendőr azonban később azt mondta, hogy a támadónak volt még egy kézifegyvere, amelyet a helyszínen zsákmányolt egy rendőrtől.
Továbbra sem ismertek a támadó indítékai.

Petárdákat hajítottak a Fehér Ház kertjébe

Alig néhány órával a parancsnokságon lezajlott vérfürdő után petárdákat hajított egy ismeretlen férfi helyi idő szerint hétfő este a Fehér Ház kertjébe.

A hatóságok azonnal készültséget rendeltek el, a Fehér Ház épületét körülzárták. A kertben tartózkodó személyeket – köztük az újságírókat – felszólították arra, hogy az épületben keressenek menedéket.

Hírügynökségi jelentések szerint személyi sérülés nem történt, a férfit a biztonsági szolgálat tagjai ártalmatlanná tették és őrizetbe vették. A szolgálat szóvivője hangsúlyozta, hogy semmifajta lövöldözésre nem került sor. Az elrendelt készültséget nem sokkal később hatályon kívül helyezték.

Több fegyveres konfliktusa volt már a támadónak

A fegyveres támadás végrehajtóját, Aaron Alexist sorozatos fegyelemsértés miatt 2011-ben szerelték le az amerikai haditengerészettől.

A The Washington Post úgy értesült, hogy Aaron Alexisnek két fegyveres konfliktusa is volt az elmúlt években. 2004-ben Seattle-ben egy Glock-kal szétlőtte egy építőmunkás autójának kerekeit. A rendőrségi jegyzőkönyv szerint Alexis azzal magyarázta a mentális rövidzárlatot, hogy jelen volt a 2001. szeptember 11-i terrortámadás egyik helyszínén. Apja elismerte, hogy a fia nehezen tudja megfékezni a rátörő dührohamokat.

2010-ben a texasi Fort Worthben őrizetbe vették, amiért a saját plafonján keresztül átlőtt a felette lakó szomszédnője lakásába. A nő összefüggést látott az incidens és aközött, hogy Alexis néhány nappal leteremtette, amiért állítólag túl zajos volt. A férfi azzal védekezett, hogy a fegyvere véletlenül, tisztítás közben sült el.

Meditált, nem ivott és nem dohányzott

Leszereltetése után a Hewlett Packard egyik alvállalkozója, a The Experts elnevezésű cég alkalmazásában a tengerészgyalogság intranetjének karbantartásán dolgozott. Előtte, 2007-től 2011-ig tartalékosként szolgált a haditengerészetnél, 2008-tól az egyik Fort Worth-i repülőszázadánál. Alexisnak repüléstanból diplomája volt és szolgálatát két, nem különösebben magas kitűntetéssel jutalmazták.

A leszerelését követően Aaron Alexis egy Fort Worh-i buddhista templomba járt meditálni, megtanult thai nyelven és pincérkedett is egy thai vendéglőben. Az egyik szerzetes szerint a férfi kívülről nyugodtnak tűnt, de nagyfokú agresszivitás feszült benne. Néhány hónappal a washingtoni támadás előtt Alexis még egy, a szentély közelében lévő olcsó lakásban lakott. Nem ivott és nem dohányzott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik