Nagyvilág

Tucatnyian meghaltak a washingtoni lövöldözésben

haditengerészet központja (haditengerészet)
haditengerészet központja (haditengerészet)

A támadóval együtt legalább 12 halálos áldozata van annak a lövöldözésnek, amely az amerikai haditengerészet washingtoni logisztikai parancsnokságán (NAVSEA) tört ki hétfőn. Úgy tudni, a lelőtt elkövetőn kívül volt egy másik támadó is, őt körözik.

Hivatalos forrásokra hivatkozó sajtójelentések szerint ujjlenyomatai alapján azonosították a meghalt támadót. Neve Aaron Alexis, férfi korábban Texasban lakott.

Cathy Lanier washingtoni rendőrfőnök elmondta, hogy a két feltételezett tettestárs közül az egyiket – egy fehér férfit – tisztázták. A másikat, egy olajzöld ruhát viselő, negyvenes-ötvenes fekete férfit még keresik. A támadás indoka nem ismert. Az amerikai főváros polgármestere, Vincent Gray szerint az incidens elszigetelt volt, más létesítményt nem ért támadás.

Barack Obama tragédiának nevezte a lövöldözést. Az elnök szerint az áldozatok között egyaránt vannak civilek és katonák.


Fotó: AP / Jacquelyn Martin

A több haditengerészeti parancsnoksági intézménynek otthont adó washingtoni Navy Yard szigorúan őrzött terület, ahová csak előzetes engedéllyel lehet bejutni. A környéket a hatóságok lezárták, és a Pentagon megerősítette a katonai objektumok, a rendőrség pedig az amerikai kongresszus őrizetét.

Lanier rendőrfőnök felszólította a washingtoniakat, hogy maradjanak otthon, vagy kerüljék el a Navy Yard környékét. A szomszédos baseballpályán elmarad a hétfő estére meghirdetett mérkőzést.

Az évi 30 milliárd dollárból gazdálkodó NAVSEA feladata hadihajók és tengeralattjárók, illetve azok fegyverzetének megépíttetése, beszerzése és karbantartása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik