Nagyvilág

Dalai láma: legyen a XXI. század a békéé

Dalai-lama(210x140)(1).jpg (dalai láma, )
Dalai-lama(210x140)(1).jpg (dalai láma, )

A dalai láma szerint a XX. század a vérontás és az erőszak százada volt. Az új generációnak azon kellene fáradoznia, hogy a XXI. század a béke évszázada legyen.

“Az én évszázadom a számos boldog pillanat és számos siker ellenére lényegében olyan évszázad volt, amelyre az erőszak volt a jellemző” – emelte ki a dalai láma hétfőn Prágában, amikor felszólalt a Forum 2000 nevet viselő nemzetközi konferencián. Leszögezte: nemcsak emberek lemészárlása nyomta rá a bélyegét, de gyakori volt a csalás, a megfélemlítés és a korrupció is.

“A mai fiataloknak, a 21. század nemzedékének most átfogóan és hosszú távlatban kell gondolkodnia, olyan vízióban, amelyben hangsúlyosan megjelenik, ami a legfontosabb, azaz a közös érdek” – fejtette ki a tibeti vallási vezető. Ugyanakkor figyelmeztetett arra, hogy nem szabad eltúlozni a nemzetiségi, a vallási vagy a faji különbségeket. “Az emberek lényegében egyformák, a különbségek mellékesek” – tette hozzá.

A dalai láma úgy vélte, a jobb világért való küzdelemben nem szabad csak az imánál maradni. “Az imádság nagyon fontos dolog az egyén számára, de a társadalom, a világ számára a tettek fontosabbak” – zárta eszmefuttatását a dalai láma.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik