Nagyvilág

A dalai lámát nem zavarja, hogy Milánó lefeküdt Kínának

Az olasz város polgármestere díszpolgári címet ígért a tibeti vallási vezetőnek. Peking fenyegetésére azonban ezt visszavonta.

“Nem tartom problémának, hogy nem kaptam meg a díszpolgári címet Milánóban. Nem szívesen okozok problémát a helyi közigazgatásnak” – jelentette ki az olasz sajtónak Tenzin Gyatso, a 14. Dalai Láma. A csütörtökig Olaszországban tartózkodó tibeti vallási vezető így kommentálta, hogy Giuliano Pisapia milánói polgármester díszpolgári címet ígért neki, majd ezt visszavonta.

Sajtóértesülések szerint a polgármester Peking tiltakozására változtatta meg döntését. Kína a 2015-ös milánói világkiállítás bojkottálásával fenyegetett.

A dalai láma ellátogatott a májusban földrengés sújtotta Emilia Romagna tartományba, ahol ötvenezer dollárt adományozott a vöröskeresztnek és ugyanekkora összeget az újjáépítésre is.

Elutazott a délolasz Basilicata tartományban fekvő Scansano Jonico településre is, ahol a helyi bevándorlótábort és a Béke Városa elnevezésű gyermekfalut kereste fel hétfőn.

Itt tartott beszédében a dalai láma kijelentette, hogy miután a “20. századot a vér szennyezte be, a 21. századnak a béke évszázadának kell lennie”. A vallási vezető hozzátette: “A békét nem lehet az ENSZ fegyveres beavatkozásaival megteremteni, a béke egyedüli eszköze a párbeszéd lehet.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik