Nagyvilág

Elítéli a külügy a heráti amerikai konzulátus elleni támadást

Robbantasok-Kabulban(210x140)(1).jpg (robbantás, afganisztán, )
Robbantasok-Kabulban(210x140)(1).jpg (robbantás, afganisztán, )

Az afganisztáni város amerikai külképviselete előtt pénteken robbant pokolgép.

A magyar Külügyminisztérium (KüM) megdöbbenéssel értesült az afganisztáni Herátban az Egyesült Államok konzulátusa elleni pénteki támadásról – tájékoztatott a tárca szombaton. A minisztérium őszinte részvétét fejezi ki a merénylet során életüket vesztő áldozatok hozzátartozóinak, a sebesülteknek pedig mielőbbi felépülést kíván.

A külügyi tárca “a leghatározottabban elítéli a tálibok által elkövetett terrorista akciót és a terrorizmus valamennyi formáját”, és bízik abban, hogy a támadás kitervelőit és megszervezőit mielőbb igazságszolgáltatás elé állítják.

Leszögezik: a terroristatámadások nem akadályozhatják meg az afganisztáni biztonsági átmenet sikeres végrehajtását, amely azt célozza, hogy a nemzetközi koalíció helyett az afgán biztonsági erők szavatolják a lakosság biztonságát, így is kiteljesítve az ország helyreállított önrendelkezését.

Magyarország politikai eszközökkel, katonai szerepvállalással és pénzügyi hozzájárulással egyaránt támogatja az afganisztáni stabilizációt, és NATO-szövetségesként elkötelezett az afgán vezetéssel megvalósuló biztonsági átmenet végrehajtása mellett – zárul a közlemény.

Az afganisztáni Herátban, nem messze az amerikai konzulátustól gépkocsiba rejtett pokolgép robbant pénteken; legkevesebb hét ember meghalt, többen megsebesültek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik