Nagyvilág

Kötelet kaphatnak az újdelhi erőszakolók

akasztás (akasztás)
akasztás (akasztás)

Bűnösnek találta egy indiai bíróság kedden a tavaly decemberben Újdelhiben elkövetett csoportos nemi erőszak négy vádlottját.

A férfiakat minden vádpontban, egyebek közt erőszakban és gyilkosságban bűnösnek találták, és akár kötél általi halálra is ítélhetik őket. Az ítéletet várhatóan szerdán ismertetik.

A csoport egy mozgó buszon többször megerőszakolt és bestiálisan bántalmazott egy nőt, miután annak férfi társát megkötözték és megverték. Később mindkettejüket ruhátlanul kidobták az útra. A 23 éves diáklány egy szingapúri kórházban belehalt sérüléseibe.

A támadók hatan voltak, egyikük még a börtönben felakasztotta magát, míg egy fiatalkorút – egy másik bíróságon – idén augusztusban három év javítóintézetben letöltendő büntetésre ítéltek.

A keddi tárgyalásra tiltakozók gyűltek össze a bíróság épületénél, akik szerint az esetnek rá kell ébresztenie Indiát a történtek súlyosságára. Az eset miatt korábban országszerte voltak megmozdulások, amelyek hatására szigorították a vonatkozó törvényeket, és próbáltak javítani a rendőrök hozzáállásán, akik nem minden esetben foglalkoztak komolyan az ilyen ügyekkel.

Augusztusban Mumbaiban történt hasonló bűncselekmény egy elhagyott textilgyár területén. Egy fotóslány férfi  
kísérővel fényképezni ment a Shakti Mills épületegyütteshez, ahol öt férfi megjegyzéseket tett a lányra, s molesztálni kezdte. A kísérő megpróbált közbelépni, de megverték, összekötözték, a lányt pedig a romos épület egyik sarkába vitték, ahol legalább hárman megerőszakolták. Az áldozat súlyos belső sérülésekkel került kórházba, a tetteseket három napon belül elfogták.

A kormány tavaly óta több reformot valósított meg az ilyen ügyek területén, egyebek közt a gyorsabb ítéletek érdekében különbíróságokat hozott létre, hogy elkerülje az akár egy évtizedig is elnyúló tárgyalásokat. A négy ember elleni mostani eljárás hét hónapig tartott, ami nagyon gyorsnak számít Indiában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik