Közélet

Negyven év után szabadulhat a kettős gyilkos

itelet(960x640)(1).jpg (ítélet, bíróság)
itelet(960x640)(1).jpg (ítélet, bíróság)

A férfi két idős asszonnyal végzett.

A férfi először 2009-ben ölt Jászszentlászlón, egy 61 éves nővel végzett. Miután áldozata meghalt, elvette az értékeit. A bíróság 2010-ben ítélete el, nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölésben és más bűncselekmények miatt mondta ki bűnösnek. A gyilkos életfogytig tartó fegyházbüntetést kapott, de azzal a lehetőséggel, hogy 30 év után feltételesen szabadulhat. A döntést a Szegedi Ítélőtábla tavaly októberben helybenhagyta.

Később egy másik, 2009-es gyilkosság kapcsán is felmerült a férfi neve. Az ügyet csak 2012-ben göngyölítették fel a nyomozók. A vád szerint a tettes egy istenmezei asszonynak is kioltotta az életét, egy féltengellyel többször fejbe ütötte, holttestét pedig egy kútba dobta.

A hatályos magyar szabályozás szerint a két esetet egy eljárásban kell lebírálni. Az indoklás szerint ugyanis a két cselekmény egységesen több emberen elkövetett emberölésnek minősülhet, ami súlyosabb, mint a jogerősen elbírált cselekmény. Emiatt kérte az ügyészség a perújítást. Az indítványnak Szegedi Ítélőtábla helyt adott.

Az eljárást tehát megismételték, ám a korábbi bűncselekményt már nem tárgyalták újra.  A vádlott csak az istenmezejei gyilkosságot ismerte el.

Az ügyész perbeszédében kérte, hogy az elbíráláskor hatályos, tehát az új büntető törvénykönyv szerint hozzon ítéletet a bíróság. A Kecskeméti Törvényszék úgy döntött, a férfit életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítéli, és – súlyosbítva a korábbi határozaton – csak 40 év múlva bocsátható feltételesen szabadlábra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik