Nagyvilág

Líbia is boldogabb Magyarországnál

mosoly(210x140)(1).jpg (mosoly, )
mosoly(210x140)(1).jpg (mosoly, )

Dánia a világ legboldogabb országa az ENSZ hétfőn New York-ban bemutatott jelentése, a World Happiness Report 2013 című dokumentum adatai alapján.

A világ 156 országát a lakosság boldogsága alapján értékelő jelentés rangsorában Németország a huszonhatodik, Szlovákia a negyvenhatodik, Lengyelország az ötvenegyedik, míg Magyarország a száztizedik helyen áll.

A legboldogabb országok körébe Dánián kívül további három észak-európai ország került: Norvégia, Svédország és Finnország. Rajtuk kívül az első tíz között található még Svájc, Hollandia, Kanada, Izland, Ausztrália és Ausztria. Magyarországot megelőzi többek között Mongólia, Kirgizisztán, Líbia, Nigéria és Vietnam is.

Az országok 1 és 10 között kaphattak pontokat, Dánia végeredménye 7,69 lett, a sereghajtó Ruandáé 2,94. Magyarország 4,78 pontot kapott.

A New York-i Columbia Egyetem kutatói által készített jelentés, amely 2010-2012 közötti adatokat vett alapul – az egyes országok boldogságindexének megállapításakor többek között olyan változókat vesz figyelembe, mint a várható élettartam, a korrupció érzékelt jelenléte, a közbiztonság, az életút megválasztásának szabadsága, a szociális ellátórendszerek hatékonysága vagy a munkanélküliségi ráta.

A boldogság-felmérés ötlete Bhutántól származik még 1972-ből, és abból kiindulva, hogy a gazdagodás nem mindig jár együtt jobb közérzettel. Az Egyesült Nemzetek szervezete 2011 júliusában szorgalmazta először, hogy tagállamai próbálják mérni lakosságuk közhangulatát.

A Columbia Egyetem által készített és az ENSZ által múlt év tavaszán bemutatott első ilyen jelentés szerint – a mostanihoz hasonlóan – az északi országok, Dánia és Norvégia vezette a legboldogabb országok listáját, és Togo, Benin, a Közép-afrikai Köztársaság, valamint Sierra Leone voltak a sereghajtók. Magyarország a lista 96. helyén állt a tavalyi jelentésben, amelyet 2005 és 2011 közötti adatok alapján állítottak össze.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik