Nagyvilág

Jelentős olajkészletre bukkantak Izraelben

tengerpart(1)(960x640).jpg (tengerpart)
tengerpart(1)(960x640).jpg (tengerpart)

Az olaj nyomaira a Földközi-tenger mélyén, az asdódi partoknál bukkantak.

Az izraeli partoktól tizenhat kilométerre, ötezer hétszáz méterrel a tengerszint alatt egy olajmező jeleit fedezték fel – jelentette befektetőinek vasárnap a Shemen Industries Ltd. nevű izraeli olajkutató vállalat. A közlés hatására a cég részvényei 11,6 százalékot emelkedtek a tőzsdén. A kutató méréseket a Caspian nevű olajfúró vállalkozás végezte, amely hatvannyolc méteresre becsülte az olajat tartalmazó réteg vastagságát.

Egyelőre nem világos, mennyi olajat lehet majd felszínre hozni. Ennek megállapításához meg kell várni a kitermelési tesztek eredményének több hétig tartó elemzését és az olajkutatók addig óvatosságra intenek a felfedezés jelentőségével kapcsolatban. A Times Of Israel című angol nyelvű hírportál viszont egyenesen az izraeli gazdaság gyökeres átalakítását helyezte kilátásba arra az esetre, ha megkezdenék a zsidó állam olajpala-készleteinek kitermelését.

A cikk szerint Izrael és Jordánia alatt Amerika után a világ második legnagyobb olajpala-lelőhelye található, de ennek a kinyerése a kőolajhoz viszonyítva sokkal körülményesebb és jóval több energiát igényel. Ezért csak akkor gazdaságos, ha a nemzetközi piacokon tartósan magas szinten marad a kőolaj ára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik