Nagyvilág

Lemészároltak egy mexikói családot

mexiko(210x140)(1).jpg (mexikó)
mexiko(210x140)(1).jpg (mexikó)

Fegyveresek rontottak be egy családi házba a Mexikó nyugati részén fekvő Michoacán szövetségi államban, hét embert megöltek, kilencet megsebesítettek - közölték mexikói tisztségviselők. Egy másik településen két férfit felakasztottak egy fára.

Az ügyészség információi szerint a vasárnap éjszakai rajtaütés célpontja egy család volt, akik elmenekültek korábbi lakhelyükről és messze onnan, a nyugati országrészben lévő Tuxpan településen próbálták meghúzni magukat, mivel korábbi lakhelyükön, Mexikóváros környékén egy bűnbanda tagjai fenyegették meg őket. A támadók legalább 47 lövést adtak le két nagy kaliberű fegyverrel.

A lemészárolt család januárban menekült Michoacánba, amelyet Mexikó egyik legveszélyesebb tartományaként tartanak számon. A szövetségi államban az utóbbi időben a drogbandák harca miatt erősen romlott a biztonsági helyzet, gyakoriak a rendőrökkel való véres összecsapások is, mivel a szövetségi kormányzat nagy erőkkel dolgozik az állami ellenőrzés megerősítésén.

A hatóságok elmondták, hogy keddre virradó éjjel Michoacán állam egy másik településén, egy Los Reyes nevű városban két férfit találtak egy fára felakasztva. A támadók egy üzenetet is hagytak a helyszínen, amelyben megfenyegették a városka önvédelmi erőit.

Enrique Pena Nieto mexikói elnök idén májusban egy tábornokot nevezett ki a Michoacánba, hogy átvegye az összes rendőri és katonai művelet irányítását az államban, ahol a fegyveres bűnbandák átvették egyes területek felett az ellenőrzést. Ezek a bandák nemcsak a hatóságokkal, de egymással is heves összecsapásokat vívnak.

Az előző mexikói elnök, Felipe Calderón 2006-os hivatalba lépésekor kíméletlen küzdelmet hirdetett a bűnözők ellen. A drogbandák egymás közötti leszámolásaiban, illetve a rendfenntartó erők és a bűnözők összecsapásaiban több mint 70 ezren haltak meg. Enrique Pena Nieto tavaly decemberben hivatalba lépett mexikói elnök ugyanakkor azt ígérte, véget vet a Mexikóban az elmúlt évtizedben elburjánzott erőszaknak. Az utóbbi időben azonban csupán kis mértékben csökkent a gyilkosságok száma a hivatalos statisztikák szerint, még mindig sok az erőszakos cselekmény az országban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik