Nagyvilág

Az oroszokat nem győzték meg az amerikaiak

sziria(1)(210x140)(1).jpg (szíria)
sziria(1)(210x140)(1).jpg (szíria)

Sok a következetlenség és az abszurditás a felvételeken az orosz külügyminiszter szerint.

Oroszországot nem győzték meg Washington bizonyítékai, amelyek állítólag azt tanúsítják, hogy a szíriai kormányzat vegyi fegyvert vetett be – jelentette ki Szergej Lavrov hétfőn Moszkvában.

Az orosz külügyminiszter szerint ami a vegyi fegyver bevetéséről és az áldozatok állapotáról készült felvételeket illeti, azokban “sok a következetlenség és az abszurditás”.

Lavrov kijelentette: “Bemutattak nekünk valamiféle számításokat, amelyek semmilyen konkrétumot nem tartalmaztak: sem földrajzi koordinátákat, sem neveket, sem annak bizonyítékait, hogy azokat szakemberek készítették, és semmilyen magyarázatot arra, hogy szakértők sokasága komolyan kételkedik azokban a videofelvételekben, amelyek az interneten keringenek.”

Erkölcsi támogatás az ausztráloktól

Patrick Low, az ausztrál külügyminiszter szóvivője hétfőn elmondta: Kerry a múlt héten beszélt telefonon Bob Carr ausztrál külügyminiszterrel. Tájékoztatása szerint Kerry nem kért katonai támogatást, Ausztrália pedig nem is ajánlott fel ilyet. A szóvivő annyit tett mindehhez hozzá, hogy Ausztrália támogatja a készülő amerikai akciót. Új-Zéland közölte, hogy további információkra van szüksége.

Az AP amerikai hírügynökség anyagában kiemelte, hogy az Egyesült Államoknak nincs széles körű nemzetközi támogatottsága egy katonai művelethez. Eddig csupán Franciaország jelentette be, hogy csatlakozna az akcióhoz. A kulcsfontosságú szövetséges Nagy-Britannia parlamentje a múlt héten tartott szavazáson elutasította a katonai csapás támogatását.

Nő a nyomás a briteken

A hétfői brit lapokban megjelent nyilatkozatok és vélemények alapján egyre nagyobb nyomás nehezedik a brit kormányra a szíriai beavatkozás elvetésének újragondolása végett, amelyet vezető brit kormánypárti politikusok is szorgalmaznak.

A brit parlament alsóháza a múlt héten – általános meglepetésre – kis többséggel ugyan, de leszavazta Nagy-Britannia részvételét a szíriai rezsim elleni nemzetközi katonai beavatkozásban. Ezután a konzervatív-liberális kormánykoalíció vezetői – élükön David Cameron miniszterelnökkel – leszögezték, hogy a kormány tartja magát a törvényhozási döntéshez.
Hétfőn azonban több konzervatív politikus is ennek újbóli meggondolását sürgette, köztük Boris Johnson, London polgármestere, akit sokan Cameron esélyes utódjelöltjének tartanak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik