Nagyvilág

Milliókat kapott a megbilincselt süketnéma

Lecke rendőröknek: megbilincselt süketnéma nehezen tud kommunikálni, arra pedig szükség van, ha az embert letartóztatják.

Ezt egy életre megtanulták egy amerikai kisváros rendőrei, miután 62500 dolláros, azaz átszámítva 14 millió forintos kártérítést kellett kifizetniük egy 76 éves süketnéma férfinek, akit – mint később kiderült – hamis vádak alapján vettek őrizetbe, és vertek bilincsbe – jelentette a helyi sajtó. A washingtoni Birch Bayben élő Donald Pratt házához még 2011 áprilisában vonultak ki a rendőrök, miután fia – állítólag bosszúból azért, mert szülei kirúgták otthonról – azt mondta a rendőröknek, látta, ahogy apja fegyvert fog anyjára.

A kiérkező rendőrök egy papír cetlire írva kérdezték meg az ajtót kinyitó Pratt-től, ő-e Donald? Amikor bólintott, megbilincselték, majd a ház előtt álló járőrautóba helyezték. A megbilincselt kezű süketnéma férfinak ezután már semmi lehetősége sem volt arra, hogy megkérdezze, miért vették őrizetbe, mivel vádolják és arra sem, hogy jeltolmácsot kérjen. A járőrautó hátsó ülésén ülve azt sem tudta közölni a rendőrökkel, vizelnie kell. Később az autóban ülve pisilt a nadrágjába – írta a Bellingham Herald.

Az sem volt nagy segítség, amikor kapott egy jeltolmácsot. Bilincsét akkor sem vették le róla, így esélye sem volt jelbeszéddel beszélni a tolmáccsal. Ráadásul az egyik rendőr végig a szemébe világított egy zseblámpával, így Pratt nem láthatta, mit mond neki a tolmács – írta a The Northern Light. Pratték elmondása szerint két órán át volt megbilincselve, a rendőrök szerint azonban csak fél órát. Végül a férfit elengedték, és nem vádolták meg semmivel.

Pratték az eset után jogtiprás miatt beperelték a rendőrkapitányságot, és végül peren kívül egyeztek meg. Pratt kártérítést kapott, a helyi endőrséget pedig kötelezték arra, hogy új eljárási rendszert vezessenek be a süket néma gyanúsítottak kezelésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik