Nagyvilág

Egymilliót keresnek havonta a belgák

euro(210x140)(3).jpg (euró, )
euro(210x140)(3).jpg (euró, )

Csaknem egymillió, pontosabban nagyjából 960 ezer forintnak megfelelő összeg a havi bruttó átlagbér Belgiumban.

Egy a kormány statisztikai adatait ismertető belga napilap szerint 3192 euró a bruttó átlagbér Belgiumban és a brüsszeliek keresnek a legtöbbet, 3694 eurót, ami 18,1 százalékkal magasabb a flandriai és 23,6 százalékkal a vallóniai fizetéseknél. Az adatok azt mutatják, hogy ez az olló egyre nő, a fővárosban élők évről-évre többet keresnek, mint a vallonok és a flamandok.

A legjobban a pénzügyi szektorban tevékenykedő cégek fizetik meg alkalmazottaikat, ahol 4003 euró, több mint 1 200 000 forint az átlagbér. Az átlagtól elmaradó összeget visznek haza viszont például a közlekedési vagy távközlési szektor dolgozói, akik 3129 eurót keresnek, a kis- és nagykereskedelemben alkalmazottak munkaszerződésében átlagosan 2966 euró szerepel, az építőiparban pedig 2884 eurót kap egy dolgozó. A legkevesebbet a vendéglátásban és a szállodaiparban dolgozók kapják, ebben a szektorban 2351 euró az átlagos bruttó fizetés.

Az iskolai végzettség szerint rangsorolt fizetések még ennél is nagyobb eltérést mutatnak. Belgiumban nagyon kifizetődő egyetemet végezni, a diplomával rendelkezők ugyanis az átlagbér több mint másfészeresét kapják, 4944 eurót, átszámítva majdnem másfélmillió forint a bruttó fizetésük. A főiskolai végzettséggel rendelkezők viszont ennél sokkal kevesebbet 3469 eurót keresnek. Általános iskolai végzettséggel vagy képzetlenül 2517 eurót lehet keresni Belgiumban.

A számok a magánszektor 10 főnél többet foglalkoztató cégeire és csak a teljes munkaidőben foglalkoztatottakra vonatkoznak, az adatokban nem szerepelnek sem a közszféra, sem a kisvállalkozások dolgozói, sem az egyéni vállalkozók.

A kép árnyalásához ugyanakkor az is hozzátartozik, hogy Belgiumban egész Európában a legmagasabb adókulcs sújtja a jövedelmeket. Az Európai Bizottság adatai szerint az alkalmazotti munkabéreket átlagosan 42,8 százalékos adó terheli.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik