Nagyvilág

Lecsaptak a rendőrök a női alsóneműs Putyinra

Uffizi-keptar(960x640)(1).jpg (uffizi-képtár, )
Uffizi-keptar(960x640)(1).jpg (uffizi-képtár, )

Több politikusportrét foglalt le egy razzia során Szentpétervár egyik művészeti múzeumában az orosz rendőrség.

Konsztantyin Altunyin nemrég nyílt, Uralkodók című kiállítását bezárták. Egyik alkotásán Vlagyimir Putyin orosz elnök Dimitrij Medvegyev kormányfővel együtt női alsóneműben látható – a képen az államfő a miniszterelnök haját simogatja. A rendőrség közlése szerint azt vizsgálják, a képek törvénysértőek-e. Oroszországban törvény bünteti a hatalmon lévők “megsértését”, és a bűncselekmény akár egy év börtönnel is büntethető.

Fotó: AFP / Olga Maltseva

A hivatalos információk szerint összesen négy képet foglaltak le A hatalom múzeuma elnevezésű, a Nyevszkij sugárúton lévő galériában. Az egyik alkotáson Vitalij Milonov szentpétervári politikus karikatúrája látható szivárványszínű zászló előtt. Milonov országszerte ismert homoszexualitás elleni ádáz kampányáról. A negyedik kép az orosz ortodox egyház vezetőjét ábrázolja agyontetovált felsőtesttel. “Az ábrázolások sértőek, és egyértelműen pornográfok” – kommentálta az önkormányzati képviselő a RIA Novosztyi hírügynökségnek.

Altunyin a The New York Times című magazinnak elmondta, hogy elhagyja az országot: “Koppenhágába repülök, mert komolynak érzem a fenyegetettséget”. Szentpétervár volt az egyik első orosz város, amely törvényt hozott a “melegpropaganda” tiltására.

Szentpéterváron rendezik meg szeptember 5. és 6. között a G20-ak csúcstalálkozóját. Az Uralkodók kiállítás is a világ állam- és kormányfőinek érkezése alkalmából nyílt a sajtó szerint.

Alekszandr Donszkoj galériatulajdonos szerint a hatóságok semmiféle magyarázatot nem adtak a festmények elkobzására, és elismervényt sem adtak sem a képek, sem a galéria készpénzének lefoglalásáról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik