Nagyvilág

Sokan meghaltak egy iraki robbantásban

irak (irak, merénylet)
irak (irak, merénylet)

Katonai parancsnokság épületének hajtott egy öngyilkos merénylő robbanószerekkel megrakott gépkocsijával Irak nyugati részén csütörtökön, majd felrobbantotta magát, a merényletben tizennégyen haltak meg – közölte a rendőrség.

A merényletet a Bagdadtól 100 kilométerre nyugatra fekvő Ramádi, a Szíriával határos, többségükben szunniták lakta Anbár tartomány székhelye közelében követték el. Az áldozatok többsége katona – jelentette a rendőrségre hivatkozva a Reuters brit hírügynökség.

Az AFP francia hírügynökség viszont orvosoktól és biztonsági illetékesektől úgy értesült, hogy egy öngyilkos merénylő tartálykocsival hajtott neki Ramádi közelében, a Szíriába vezető autópályánál felállított katonai ellenőrző pontnak, s egy civil, valamint négy katona meghalt, tizennégyen megsebesültek.

Ninive tartományban fegyveresek négy embert öltek meg két különböző támadásban, közöttük két katonát – közölték biztonsági illetékesek.

Az észak-iraki Kirkukban fegyveresek elraboltak és megöltek egy ügyvédet, egy gépkocsiba rejtett pokolgép pedig négy embert sebesített meg a rendőrség szerint.

Núri al-Máliki kormányfő szerint a biztonsági erőknek az erőszakcselekményekkel szembeni fellépése eredményes, az AFP számításai szerint azonban az év eleje óta 3560 embert öltek meg merényletekben és támadásokban az arab országban.
Szakértők azzal magyarázzák a 2008 óta legvéresebb erőszakhullámot, hogy a szunnita közösség úgy érzi, elnyomják őket a síita kormányzás alatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik