Nagyvilág

Gyémántot, aranyat és nőket gyűjtött a bukott politikus

gyémánt (gyémánt)
gyémánt (gyémánt)

A kínai nemzeti fejlesztési- és reformbizottság volt helyettes vezetőjét a korrupciós vádak miatt nemrég kizáráak a kommunista pártból.

Csaknem 18 millió dollárt (4 milliárd forintot) tartott több mint két tucat bankszámlán. 25 ritka gyémántot őrzött aranyrúdjai mellett Liu Tien-an – írta hétfőn egy hongkongi üzleti napilap. Az 59 éves férfi nemcsak anyagi javakat, hanem egyéb örömöket is halmozott. A fővároson kívül Csöcsiang, Senhszi, Santung és Csiangszu tartományok különböző városaiban összesen nyolc szeretőt tartott, csingtaói lakásában több mint 330 pornófilmet találtak.

Liu Tien-an az utóbbi idők legmagasabb rangú kínai köztisztviselője, aki ellen internetes leleplezés alapján eljárás indult, és akinek ügyével már az ügyészség foglalkozik. A vele kapcsolatos terhelő információkat májusban hozta nyilvánosságra mikroblogján egy újságíró, Luo Csang-ping, a Cajcsing gazdasági magazin főszerkesztő-helyettese. A párt központi fegyelmi ellenőrző bizottsága múlt héten tudatta: Liu a beosztását kihasználva nyerészkedett, ő és családja nagy összegű kenőpénzt kapott. A törvények áthágásával rokonait előnyhöz juttatta, készpénzt és ajándékokat fogadott el, “erkölcsileg elkorcsosult”. Ügyében a továbbiakban az igazságügyi szervek járnak el.

A Global Times című angol nyelvű napilap szerkesztőségi cikkében a botrányhoz kapcsolódóan megállapította: “Liu bukása elkerülhetetlen volt, ha ügye nem kerül nyilvánosságra az interneten, akkor is előbb vagy utóbb elkerülhetetlenné vált volna végzete.” A kínai online médiában sokan próbálták megbecsülni Liu vagyonát. Aranyrúdjait összesen 2,32 millió jüanra (84,7 millió forint) taksálták, míg gyémántjainak értékét 764 millió jüanra (27,9 milliárd forint) tették. A mikroblogolók kalkulációi szerint a 800 millió jüan (29,2 milliárd forint) körüli vagyon megszerzéséhez – fizetését alapul véve – 8529 évet kellett volna dolgoznia.

Liu idén márciusig a nemzeti energiaügyi hivatal elnöki posztját is betöltötte, s hivatala annak idején határozottan kiállt a főnöke mellett. A nyilvánosságot kapott információkról azt állították, hogy valótlanok, s intézkedtek az információk világhálóról történő eltávolításáról is. A South China Morning Post című hongkongi lap értesülései szerint Liuról elhagyott szeretője kezdte el terjeszteni az információkat, miután állítólag életveszélyesen megfenyegették. A nőt még Japánban ismerte meg a férfi, amikor ott dolgozott és tanult. Úgy tudni, ő volt az, aki Liunak segített megírni tudományos értekezését. Liu gazdasági szakdiplomataként szolgált Tokióban az 1990-es évek második felében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik