Nagyvilág

Bukarest rendreutasítja Budapestet?

Traian-Basescu(960x640)(2).jpg (Traian Basescu)
Traian-Basescu(960x640)(2).jpg (Traian Basescu)

Magyarország az „instabilitás tűzfészkévé” vált a kisebbségi kérdésben, és „Románia vezető szerepet fog vállalni Budapest rendreutasításában” - vélekedett a román államfő.

Traian Basescu a 11. Marosfői Nyári Egyetem megnyitóján beszélt. Kijelentette, hogy Romániában nem fog semmilyen autonóm térség alakulni. Kifejtette: azok, akik azt hiszik, hogy etnikai kritériumok alapján fogják az ország közigazgatását megszervezni, a sztálinistákkal tévesztik össze Románia vezetőit, mert csak a sztálinisták hoztak létre itt magyar autonóm tartományt.

A „magyar politikai elit” részvételével lezajlott székelyföldi rendezvényekről szólva hozzátette: ezek túllépték az illendőség határát, s ez többé nem ismétlődhet meg. „Románia nagyon gyorsan lépni fog, más országokkal együtt, mert Magyarország az instabilitás tűzfészkévé vált a kisebbségi kérdésben (…) Románia vezető szerepet fog vállalni Budapest rendreutasításában” – jelentette ki Marosfőn a román államfő.

Basescu kifejtette: Romániában a kisebbségvédelem törvényes kerete nagyon jó, de egyesek úgy képzelik, hogy az alkotmányos küszöböket át lehet lépni. „Nekik innen, Hargita megyéből üzenem: egyetlen alkotmányos küszöböt sem lehet vita tárgyává tenni, sem átlépni. Jöhet Hargita és Kovászna megyébe az egész magyar politikai elit. Egyébként valószínűleg ez volt az utolsó alkalom, hogy ezt ilyen lazán megtehették. Őszintén szólva államfőként kíváncsi voltam, meddig mennek el. Ebben az évben elértek egy olyan határt, amelyre azt mondom innen, ahol ők is jártak: ez túlzás, és nem fog megismétlődni” – fogalmazott.

Tőkés László európai parlamenti képviselőre, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnökére utalva Basescu azt mondta: aki védhatalmat kér egy másik államtól Erdély fölé, az nem érdemli meg a román állampolgárságot.

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke Bírálta Traian Basescut a Magyarországra vonatkozó nyilatkozata miatt, amely szerinte „túlméretezett és olajat önt a tűzre” A Fidesz szerint a tusnádfürdői nyári szabadegyetem 1990 óta mindig a magyar-román párbeszéd helyszíne volt, ahol a külhoni magyarság sorsáról mindig is higgadt, mértéktartó módon tudtak beszélni.

Magyarország elkötelezett a magyar-román stratégiai partnerség alapelvei mellett, és egyben felelősséget visel minden külhoni magyar közösségért, így az erdélyi magyarságért is. Hozzátette: a szomszédos országokban élő magyarokat érintő vitás kérdésekben számukra mindig a kölcsönös tisztelet és a párbeszédre törekvés a meghatározó – közölte Hidvéghi Balázs, a párt országgyűlési képviselője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik