Nagyvilág

„Önként” hazatért a milliárdokat sikkasztó kínai bankár

bilincs (bilincsben, )
bilincs (bilincsben, )

A hét éve bujkáló férfi a kínai kormány közlése szerint a „kínai hatóságok kitartó meggyőzésének hatására” döntött úgy, hogy feladja magát.

Hét év bujkálás után “önként hazatért” Kanadából a Bank of China egyik fiókjának volt vezetője, hogy sikkasztás vádjával bíróság elé álljon – állította közleményében a kínai közbiztonsági minisztérium. Kao San Hejlungcsiang tartomány székhelyén, Harbinban volt 2000 és 2004 között fiókvezető, s Li Tung-cse nevű társával együtt csaknem egymilliárd jüant (35,6 milliárd forint) emelt le különböző állami vállalati és kormányzati számlákról.

Kao 2004 decemberében távozott másokkal együtt külföldre, s 2005 januárjában bukott le, amikor egy állami vállalat felfedezte, hogy számlájáról 290 millió jüannak (10,3 milliárd forint) nyoma veszett.

Kao bűntársa még januárban – szintén Kanadából – visszajött Kínába, s a közlemény szerint a kínai hatóságok kitartó meggyőzésének hatására döntött Kao is úgy, hogy feladja magát.

A múlt év végén legalább 580 olyan kínai állampolgár volt szökésben, akiket gazdasági bűncselekményekkel gyanúsítanak. Többségük Észak-Amerikában és Délkelet-Ázsiában bujkál.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik