Nagyvilág

Berlusconi: börtön vagy kegyelem?

Silvio Berlusconi (Silvio Berlusconi)
Silvio Berlusconi (Silvio Berlusconi)

A börtöntől a kegyelemig bármilyen jogi-politikai megoldás szóba jöhet Silvio Berlusconi ügyével kapcsolatban – vélik az olasz lapok.

A Corriere della Sera című konzervatív napilap szerint Berlusconi készen áll akár a milánói San Vittore börtönbe is bevonulni egyéves büntetésének letöltésére. Ez lehetne az általa szorgalmazott kegyelem elérésének “szűk, de egyetlen útja”. Ezzel rávehetné Giorgio Napolitano államfőt, hogy kegyelmet adjon neki. A Corriere szerint a PdL-elnöknek nem áll szándékában büntetését közhasznú munka végzésével tölteni annak ellenére, hogy számtalan szociális munkát végző egyesület hívta meg már Berlusconit, hogy náluk töltse le az egy évet.

A balközép La Repubblica szerint is Napolitanótól vár megoldást Berlusconi. Az újság úgy tudja, Renato Schifani, a PdL szenátusi és Renato Brunetta, a PdL képviselőházi frakcióvezetője az államfővel hétfőn tartott megbeszélésükön nem kegyelmet kért Berlusconinak, hanem “politikai megoldást”. A La Repubblica hangsúlyozta, hogy nagy súly nehezedik a szenátus mentelmi jogi bizottságára, amely a héten tűzheti napirendre Berlusconi mandátumának visszavonását: ahogy Berlusconi mentelmi jog nélkül marad, más olasz ügyészségek is a letartóztatását kérhetik.

Napolitano nem zárkózott el az “alternatív” megoldás elől, amikor a PdL frakcióvezetői “valamilyen lehetőség megtalálását szorgalmazták arra, hogy Berlusconi továbbra is gyakorolhassa politikai jogait és a jobbközép vezetője maradhasson” – írta a Berlusconi család birtokolta Il Giornale. A napilap egyenesen azt feltételezte, hogy Berlusconi egyéves börtönbüntetését akár pénzbírságra is változtathatják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik